Rinteen hallituksen tärkein tavoite on rakentaa Suomesta maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio, ilmoitti vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela vihreän eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan budjettikeskustelussa.

”Tätä tavoitetta ei ole valittu siksi, että muutos tulisi helposti, nopeasti tai ilmaiseksi, vaan koska nyt on pakko toimia – ilmastolakossa joka perjantai seisovia nuoria lainatakseni.”

”Tavoitteen ydin on kirkas. Meidän on vähennettävä päästöjä ja köyhyyttä samaan aikaan”, Suomela jatkoi.

Suomela korosti puheessaan hallituksen ilmasto- ja ympäristöpanostuksia.

”Kaiken on muututtava, sillä kuolleella planeetalla ei ole sen enempää velkakelloja kuin hyvinvointivaltiotakaan”, Suomela julisti.

”Satojen miljoonien eurojen ilmastotoimien sekä verotuksen ja yritystukien kokonaisuudistuksen lisäksi hallitus tekee merkittäviä panostuksia muun muassa koulutukseen, mielenterveyspalveluihin ja sosiaaliturvaan. Luonnonsuojelu saa historiallisen 100 miljoonan euron lisärahoituksen”, hän listasi hallituksen toimia.

Asiantuntijat ovat arvostelleet hallituksen ilmastotoimien mittaluokkaa vaatimattomaksi. Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi Suomen hiilineutraalius vuonna 2035, mutta nykyisillä toimilla tämän toteutumisesta ollaan kaukana, hallitusta on arvosteltu. LUE LISÄÄ:

Suomela totesi puheessaan, että Suomen hyvinvointivaltio rakennettiin aikanaan kahden maailmansodan raunioille. Nytkin on käynnissä murros, ja Suomelan mukaan leikkaamisen sijaan on tullut aika rakentaa uutta.

”Jatkossa päästöjä voi syntyä vain yhtä paljon kuin mitä meidän metsämme ja suomme pystyvät sitomaan. Samalla on rakennettava uudenlaista hyvinvointia ja käännettävä lamojen ja kriisien runtelemat ihmiskohtalot kohti valoa”, Suomela sanoi.

”Yhden suuren loikan sijaan tämä muutos koostuu miljoonista pienistä askeleista.”

LUE LISÄÄ: