Vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen ehdottaa lainsäätäjiltä toimia, joilla autettaisiin kuluttajia tekemään nykyistä kestävämpiä ostopäätöksiä.

”Hajosiko puhelimesi taas kerran jo parin vuoden käytön jälkeen? Menikö uusi pusero pesussa pilalle? Ärsyttääkö uuden tavaran heikko kestävyys? Et ole yksin. Kuluttajatuotteiden heikko laatu ja lyhyt käyttöikä on jatkuva keskustelunaihe. Halpavaatteen todellisen hinnan maksaa ympäristö, kun vaatteita ei ole suunniteltu kestämään”, Liikanen kirjoittaa blogissaan.

Liikanen kuitenkin toteaa, että ekoteot ostoksissa voivat olla vaikeita tehdä, sillä ”korkeampi hintakaan ei kerro luotettavasti tuotteen kestävyydestä”.

Liikanen esittää keinoja puuttua asiaan lainsäädännön avulla.

”Asetetaan tuotteille tiukemmat minimivaatimukset käyttöiästä ja sen ilmoittamisesta ostajille. Mallia voidaan ottaa energiatehokkuusmerkinnöistä, jotka ovat jo nyt pakollisia monille tuotteille”, hän kirjoittaa.

Liikasen mielestä tuotteen hintalappuun tulisi tuoda esille ostohinnan lisäksi myös tuotteen kustannus odotettuun käyttöikään asti.

”Pidempään käyttöön tarkoitetuilta tuotteilta, kuten pesukoneilta, tulee edellyttää nykyistä pidempiä takuita. Lisäksi on syytä selvittää, voisiko pidemmän takuun omaavan tuotteen veroa alentaa”, Liikanen ehdottaa.

Liikasen mielestä tuotteilta tulee myös edellyttää korjattavuutta ja huoltoon, korjaukseen, jakamiseen ja uusiokäyttöön liittyvien innovaatioiden ja elinkeinojen kehittymistä tulee tukea.

LUE MYÖS:

1.1.2019 se alkaa: Uudet pantilliset juomapakkaukset tulevat kauppojen hyllyille Suomessa

Laki tulossa koko EU:hun: Nämä kertakäyttötuotteet kielletään kokonaan

”Miljoonia tonneja vaatteita heitetään roskiin, vaikka niistä 95 % voisi kierrättää” – Vanhoja vaatteita kerätään Suomessa