Uusimaalainen SDP:n piirivaikuttaja Lassi Jääskeläinen ihmettelee vihreiden julkistamia turvapaikkalinjauksia, jotka aiemmin ovat saaneet kritiikkiä muun muassa Uusi vaihtoehto -hallitusryhmältä.

Jääskeläinen, SDP:n Uudenmaan piirin hallituksen jäsen, kirjoittaa vihreiden viikonloppuna julkistamasta linjapaperista Puheenvuoron blogissaan.

– Yleisellä tasolla linjapaperi on tervetullut keskustelunavaus ja sisältää myös järkeviä toimenpide-ehdotuksia, kuten sen että viimeaikaisten maahanmuuttopolitiikan muutosten vaikutuksista pitäisi tehdä perusteellinen selvitys. Puutun kuitenkin tässä tekstissä muutamiin itselleni hämmästystä herättäneisiin kohtiin, Jääskeläinen kirjoittaa.

Hän ihmettelee muun muassa vihreiden vaatimusta, että kansainvälistä suojelua saaneilta henkilöiltä tulisi kokonaan poistaa perheenyhdistämisen tulo- ja aikarajat. Tämä helpottaisi perheenyhdistämisiä merkittävästi.

Jääskeläinen toteaa, että tulorajat on säädetty, jotta yksittäinen maahan päässyt henkilö ei oleskeluluvan saatuaan voi yhdistää perheenjäseniään Suomeen ”vailla mitään takuita siitä, että hän tai muut perheenjäsenet kykenevät elättämään mainitut henkilöt”.

– Tällainen maahanmuuttopolitiikan löysentäminen keskellä ennennäkemättömiä turvapaikanhakijoiden massavaelluksia olisi veronmaksajien ja julkisen talouden sietokyvyn kannalta täysin mahdotonta, Jääskeläinen kirjoittaa.

– Totean kuitenkin, että tulorajojen kohdalla pitäisi luopua hallituksen tekemistä tiukennuksista. Tulorajoja ei pidä kiristää liikaa, pääidea on se, että perheenyhdistämistä hakeva henkilö kykenee elättämään perheensä Suomessa ilman sosiaaliturvaa.

Jääskeläinen mainitsee blogissaan, että perheenyhdistäjä voisi tuoda Suomeen jopa yli 10 perheenjäsentään. Väitteeseen ottaa kantaa julkisessa Facebook-kommentissaan vihreä helsinkiläisvaikuttaja Joonas Lyytinen, jonka mukaan laki rajaa perheenjäseniksi katsottavat henkilöt tarkasti: perheenjäseniksi lasketaan puoliso, alaikäinen lapsi ja alaikäisen huoltaja. Muut omaiset voivat saada luvan vain poikkeustapauksessa, Lyytinen korostaa. Hän ei ota kantaa siihen, että lapsia perheenyhdistäjällä voi kaikesta huolimatta olla useita.

Päivitys: Joonas Lyytinen vastaa Jääskeläisen kritiikkiin myös tämän uutisen alta löytyvässä kommentissaan.

Lisäksi vihreät esittää muun muassa alaikäisten turvapaikanhakijoiden käännytyskieltoa, joka koskisi vaarallisiksi katsottavia alueita, sekä tilapäisiä oleskelulupia niille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, joita ei voida palauttaa.

– Koska palautus on mahdotonta lähinnä tilanteissa, jossa henkilö kieltäytyy yhteistyöstä henkilöllisyytensä vahvistamisessa ja tarvittavien asiakirjojen hankinnassa, oleskelulupa olisi Vihreiden mallissa saatavissa vain riittävän hankalaksi heittäytymällä, Jääskeläinen kritisoi.

Kaikkein kiistanalaisin osa ohjelmaa on hänen mielestään se, että Vihreät haluavat lisätä turvapaikanhakijoiden kotimajoitusta.

– Ohjelmassa puhutaan vapaaehtoisesta kotimajoituksesta ja julkisesta tuesta tällaiselle toiminnalle. Uskoisin, että harva suomalainen kuitenkaan todellisuudessa haluaisi kotiinsa ihmisen, jonka oikea henkilöllisyys ei välttämättä ole tiedossa ja jonka taustasta tai niistä annettujen tietojen todenmukaisuudesta ei ole mitään takeita. Sinänsä en kieltäisi kotimajoitusta, mutta julkista tukea sille ei pidä mielestäni antaa, Jääskeläinen linjaa.

– Vastaanottokeskukset on perustettu juuri sitä varten, että niissä ammattitaitoinen henkilökunta voi opastaa turvapaikanhakijoita ja arvioida näiden toiminnan vilpittömyyttä. Ne myös tarjoavat puitteet kotouttamistoiminnan järjestämiselle.

Loppukaneettina Jääskeläinen toteaa, että ”gallupit ovat kyllä selkeästi nousseet Vihreille hieman päähän ja he ovat paljastaneet todellisen maahanmuuttopoliittisen linjansa, joka valitettavasti ei ole realismin sävyttämä”.

LISÄÄ AIHEESTA:

”Suomen turvapaikkajärjestelmä on rikki” – vihreät julkaisi oman linjan

Simon Elo äimistyi vihreiden turvapaikkalinjauksista: ”Touko Aalto saatava vastuuseen”