Vihreiden uudella puheenjohtajalla on pitänyt kiirettä ja sisäministerin pesti on tuonut eteen myös yllätyksiä. Edes Porin puoluekokoukseen Maria Ohisalo ei saanut turvallisuussyistä matkustaa junalla kuten oli ajatellut. Kauppalehden ja Uuden Suomen videohaastattelussa ”Aamiainen Jari Korkin kanssa” Ohisalo ottaa ensimmäistä kertaa kantaa myös etenkin sosiaalisessa mediassa velloneeseen jääprinsessakohuun. Videon voit katsoa tämän jutun lopusta.

Maria Ohisalo ei pidä ongelmana sitä, että hänelle ei löytynyt vastaehdokasta vihreiden puheenjohtajan tehtävään Pekka Haavistonjälkeen. Ohisalo muistuttaa, että puolueessa käytiin perinpohjainen puheenjohtajakeskustelu ja -kilpa vain pari vuotta sitten, kun Touko Aaltovalittiin. Ohisalolla olisi ollut mahdollisuus pyrkiä puheenjohtajaksi jo syksyllä, kun Aalto jätti tehtävänsä terveyssyistä. Haaviston väliaikainen puheenjohtajuus näyttää kuitenkin toimineen hyvin ja vienee vihreät vaalivoittoon ja hallitukseen.

”Ajattelin keväällä, että jos minut valitaan eduskuntaan, olen valmis kantamaan isoa vastuuta. Jos en olisi tullut valituksi, olisin keskittynyt vahvemmin tutkijan identiteettiin ja tutkijaminään”, Ohisalo pohtii.

Ohisalon mukaan vihreiden poliittinen linja ei hänen puheenjohtajakaudellaan muutu, koska se perustuu poliittiseen ohjelmaan, joka hyväksyttiin viime kesänä. Sen sijaan esimerkiksi ikäero Pekka Haaviston kanssa ja oma tausta köyhyystutkijana ovat omiaan tuomaan painotuseroja.

”Haluan rakentaa sellaista puoluetta, joka näkyy koko Suomessa ja ottaa kantaa ihan kaikkiin ihmisten arjessa liikkuviin asioihin”, Ohisalo määrittelee.

Tekikö ilmastonmuutos ydinvoimasta hyväksytyn?

Hallitusohjelmassa on runsaasti tekstiä ilmastonmuutoksesta, mutta ydinvoimasta vain vaatimaton kirjaus, jonka perusteella nykyisten ydinvoimalaitosten jatkolupiin suhtaudutaan suopeasti. Joskus aiemmin vihreät on lähtenyt hallituksesta ovet paukkuen juuri ydinvoiman vuoksi. Nyt sellaista ei ole näköpiirissä.

”Jopa Olkiluoto 3 on mukana vihreiden energiapoliittisessa visiossa. Toivon, että voin puheenjohtajana purkaa ennakkoluuloja vihreitä kohtaan. Energiaratkaisuja pitää katsoa kokonaisuutena”, Ohisalo muotoilee.

Sen sijaan Fennovoiman ydinvoimahankkeen kohtalon Ohisalo jättää auki.

”En usko, että ilmastonmuutos antaa aikaa odottaa uusia isoja ratkaisuja, jos ne eivät tällä nykytahdillakaan tunnu valmistuvan määräajassa”, kuvaa Ohisalo Fennovoiman tilannetta.

”Tässä ajassa jokaisen energiaratkaisun tarkastelun pitää lähteä siitä, että hiilidioksidipäästöjä saadaan laskettua. Ydinvoima on osa sitä.”

”Ihmisoikeudet ja turvallisuusuhat sovitetaan yhteen Isis-ratkaisussa”

Syyrian Isis-leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten kohtalo tulee hallituksen pöydälle lähiaikoina. Sisäministeri Ohisalo korostaa, ettei yksittäinen ministeri tai ministeriö voi ratkaista monimutkaista pulmaa. Lähtökohtana on kuitenkin lapsen etu. Tarkoitus on sovittaa yhteen ihmisoikeudet ja mahdolliset turvallisuusuhat.

”Nyt he ovat kuitenkin siellä yhdessä paikassa ja voimme vielä saada heihin kontaktin, oli sitten kyse lapsista tai aikuisista, jotka mahdollisesti aikanaan tuomitaan rikoksista, jos sellaisia on tapahtunut. On muistettava myös se vaihtoehto, että he mahdollisesti lähtevät sieltä ja palaavat Suomeen omia teitään”, Ohisalo miettii.

”Siellä on kyse ihmisten terveydestä ja hengestä. Suomella on vastuu omista kansalaisistaan, etenkin lapsista. Ei voi ajatella, että lapsen vieminen tuollaisiin olosuhteisiin olisi millään tavalla lapsen edun mukaista.”

Vihreiden on arveltu halunneen sisäministerin salkun vastapainoksi viime vuosien maahanmuutto- ja pakolaispolitiikalle. Ohisalo korostaa suomalaisten luottamusta viranomaisiin ja heidän toimintaansa. Mutta miksi vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri ei taannoin sitten luottanut viranomaisiin, vaan pyrki keskeyttämään pakkopalautustilanteen lentokentällä?

”Hän on kantanut tästä asiasta henkilökohtaisesti vastuun, eikä minulla ole siihen sen enempää kommentoitavaa. Hallitusohjelmassa on kuitenkin vahva selkänoja sille, että alamme tehdä ihmisoikeuksiin painottuvaa ja oikeusvaltiota korostavaa turvapaikkapolitiikkaa”, Ohisalo muotoilee.

”Olet ensimmäinen, joka kysyy jääprinsessakohusta suoraan minulta”

Viikko sitten Ilta-Sanomien kommentissa jääprinsessaksi tituleerattu Ohisalo kummastelee itsekin, ettei häneltä itseltään ole tähän mennessä suoraan kysytty kantaa etenkin sosiaalisessa mediassa vilkkaana velloneeseen keskusteluun. Nytkin Ohisalo välttää ottamatta kantaa jääprinsessan titteliin sinänsä, mutta kertoo kokeneensa politiikassa vähättelyä ”paikoin”. Ohisalon mielestä on tärkeää, että kielenkäytöstä pidetään huolta niin eduskunnassa kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassakin.

”On ihan paikallaan pohtia, miten kielenkäyttö muokkaa yhteiskuntaa. Jos me haluamme saada nuoret mukaan politiikkaan, meidän täytyy kiinnittää huomiota siihen, millaista kieltä ihmisistä käytetään", sanoo Ohisalo.

Omiksi esikuvikseen Ohisalo mainitsee Elisabeth Rehnin ja Tarja Halosen. Matkalla hallituksen nimitystilaisuuteen hän kertoo muistaneensa heitä ja toivoneensa itsekin voivansa näyttää esimerkkiä siitä, että ihan jokaista tarvitaan politiikassa.

Lue lisää:

Tuore kansanedustaja avautuu: ”Me ollaan jääprinsessoja, misuehdokkaita, vihreitä herkkuja, rekkalesboja, sikanaamoja, noitia ja paljon kaikkea pahempaa”

Perussuomalaisten Tynkkynen: ”Iiris Suomela on oikeassa” naisten kohtelusta