Terrafamen kaivoksen alasajoa vuosi sitten vaatineet vihreät eivät ole vielä vakuuttuneita siitä, että Sotkamossa on tapahtunut se ihme, josta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on puhunut.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää myöntää, että taloudellisesti näyttää nyt paremmalta, mutta ympäristön osalta yhtiön toiminta ei edelleenkään vakuuta.

– En puhuisi vielä ihmeestä. Paremmalta näyttää talouden osalta, mutta sitäkin pitää katsoa pitkällä aikavälillä. Ei ole myöskään vielä edelleenkään evidenssiä siitä, että ympäristöasiat saadaan kuntoon. Jatkossa ympäristönormeja täytyy pystyä noudattamaan ja entiset sotkut pitää saada kuntoon, Oulun vaalipiiristä eduskuntaan noussut Halmeenpää sanoo Uudelle Suomelle.

Keskustelu ”Sotkamon ihmeestä” nousi esiin taas viime perjantaina, kun Terrafame kertoi uudesta yksityisestä rahoituksesta ja suunnitelmista rakentaa akkukemikaalitehdas, jonka raaka-aineena käytettäisiin kaivoksesta saatavaa nikkeliä.

Alun perin pääministeri Sipilä puhui Sotkamon ihmeestä marraskuussa 2016. Hän arvioi silloin, että niin kaivoksen taloudellinen riski, prosessiriski kuin ympäristöriskikin ovat hallinnassa, eikä alasajo ollut enää vaihtoehto.

Valtio on käyttänyt Talvivaaran kaivoksen nimellä kulkeneen tuotantolaitoksen tukemiseen puolisen miljardia euroa. Alasajon hinnan oli arvioitu liikkuvan samassa kertaluokassa.

Lue lisää:

Kansanedustaja Touko Aalto vaatii Talvivaaran alasajoa: ”Käänteinen rahasampo”

Äänekkäästi Talvivaaran alasajoa vaatinut vihreiden Aalto yllättää: ”Iso kiitos Terrafamen johdolle”

Juha Sipilä kertaa Terrafamen vaiheita: ”Päätös tehtiin ja se oli oikea”

”Valtio maksaa viulut ja ulkopuolinen rahoittaja saa lottovoiton?” – Kansanedustajalta uusi Talvivaara-skenaario

Karu raportti julki: Valtio menetti Talvivaaraan 320 milj. € – Suomi kurjaan tilastokärkeen