Helsingin vihreiden kaupunginhallitusryhmän puheenjohtajan Hannu Oskalan mukaan valtion tuki Guggenheimin arkkitehtuurikilpailulle voi vaikuttaa vihreiden kantaan museohankkeen jatkosta päätettäessä.

– Guggenheim-säätiöllä on tiedossa meidän ryhmämme etukäteen asettamat ehdot. Niissä sanotaan, että arkkitehtuurikilpailuun ei käytetä julkista rahoitusta, Oskala sanoo.

Vihreät ilmoittivat ennen tonttivarauksen tuloa kaupunginhallitukseen äänestävänsä sen puolesta tietyin ehdoin. Yksi ehdoista oli, että arkkitehtuurikilpailua ei järjestetä julkisin varoin.

Oskalan mukaan Guggenheim-säätiö voi itse pohtia, mitä julkisten varojen käyttäminen tarkoittaisi vihreiden tuen kannalta.

– Jos näitä ehtoja ei oteta huomioon, se vaikuttaa siihen, miten vihreät suhtautuvat hankkeen jatkoon. Fiksu hankkeen ajaja ottaa tämän huomioon, Oskala sanoo.

Oskala uskoo Guggenheimin ottavan ehdot tosissaan. Vaikka säätiö on itse hakenut työ- ja elinkeinoministeriön tukea joulukuussa, se on myös todennut, että kilpailun rahoituksesta on vielä aikaista puhua.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti tiistaina, että työ- ja elinkeinoministeriö on valmis tukemaan kilpailun järjestämistä valtakunnallisen puurakentamisen edistämisohjelmansa puitteissa. Guggenheim-säätiö oli hakenut ministeriöltä 800 000 euroa tukea viime vuoden joulukuussa.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok.) mukaan kaupunginhallituksen jäsenille olisi pitänyt olla selvää, että Guggenheim-säätiö voi hakea rahoitusta arkkitehtuurikilpailulleen myös valtiolta.

Guggenheimin syyskuisessa ehdotuksessa sanotaan, että säätiö hankkii itse rahoituksen arkkitehtuurikilpailulle. Sen ei voi Rauhamäen mukaan tulkita tarkoittavan, että rahoitus olisi yksityistä.

– Mielestäni missään ei ole lukenut niin. Mistään heidän papereistaan tai päätösmateriaalista en ole löytänyt mainintaa, että kilpailu rahoitetaan yksityisellä rahoituksella, tai että Guggenheim kassastaan sen maksaa, Rauhamäki sanoo.

Rauhamäen mukaan niin luulleet eivät ehkä ole tutustuneet asiakirjoihin riittävän hyvin. Rauhamäki muistuttaa, että kaupunginhallitus päättää Helsingin asioista, ei valtion rahoista.

Rauhamäen mukaan hän ei tiennyt, että Guggenheim on hakenut kilpaluun työ- ja elinkeinoministeriön rahoitusta, mutta se ei myöskään tullut hänelle yllätyksenä.

– On hämmentävää, jos joku väittää, että tämä tuli aivan puskista, kun jo puolitoista vuotta sitten TEM sanoi, että he tukisivat arkkitehtuurikilpailua.

Puolitoista vuotta sitten käsiteltävänä oli Guggenheimin ensimmäinen ehdotus Helsingille.

Rauhamäen käsityksen mukaan kilpailun kustannukset olisivat huomattavasti suuremmat kuin ministeriön aikoma tuki.

Vihreiden kaupunginhallitusryhmän jäsen Erkki Perälä kirjoitti Facebookissa, että tieto ministeriön tuesta olisi ollut hänelle oleellinen tehdessä päätöstä tonttivarausta.

Myös Hannu Oskalan mukaan asiasta olisi voinut olla ”mukavaa” tietää.

– Kun koko Guggenheimin tapauksessa on ollut paljon epäilyä tiedon pitämisestä pois näkyvistä, olisi mukavaa, jos tällaiset asiat tuotaisiin esiin, Oskala sanoo.

Arkkitehtuurikilpailun järjestämistä on puolustettu muun muassa sillä, että se ei sido Helsinkiä museohankkeen jatkoon millään tavalla. Oskala ja Rauhamäki vakuuttavat, että TEM:n mahdollinen tuki ei sitouttaisi valtiota tai Helsinkiä hankkeeseen.