Vihreät kansanedustajat ovat päättäneet allekirjoittaa parlamentaarikkojen yhteisen vetoomuksen ydinasekieltosopimuksen puolesta, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Mikkosen mukaan ydinaseet ovat uhka koko ihmiskunnan turvallisuudelle. 122 maata allekirjoitti syyskuussa YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen.

–Suomi ei ollut näiden maiden joukossa eikä se ole allekirjoittanut ydinasekieltosopimusta. Vihreiden mielestä Suomi on tässä historian väärällä puolella. Sen osoittaa tuore Nobelin rauhanpalkinto, joka myönnettiin juuri viikko sitten pitkään sopimusta ajaneelle ICAN-kampanjalle, Mikkonen toteaa.

Vihreiden presidenttiehdokas, kansanedustaja Pekka Haavisto vetosi perjantaina kaikkiin presidenttiehdokkaisiin, jotta nämä tukisivat ICAN-kampanjaa.

–Me vetoamme muihin eduskuntaryhmiin, jotta kaikki kansanedustajat allekirjoittaisivat vetoomuksen ydinaseettoman maailman puolesta ja Suomi allekirjoittaisi ydinasekieltosopimuksen, Mikkonen kertoo tiedotteessaan.

Keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen arvioi Uudelle Suomelle aiemmin, että YK:n ydinaseet kieltävä sopimus ei ole uskottava, koska ydinasevallat ovat jättäneet sen allekirjoittamatta. Vanhanen katsoo, että sopimus saattaa jopa vaarantaa ydinaseriisuntaa.

LISÄÄ AIHEESTA: Ruotsi suututtamassa Yhdysvallat yhdellä allekirjoituksella – Suomi jättäytyy ulos