Helsingin kaupunginvaltuuston toiseksi suurimman ryhmän vihreiden puheenjohtaja Otso Kivekäs pitää eilen julkaistua uutta Guggenheim-esitystä selvästi parempana kuin kahden vuoden takaista esitystä, jonka vihreät tyrmäsivät.

–Taloudellinen yhtälö on parempi kuin se 2012. Tässä Helsinki vastaa pienemmästä osasta museon käyttömenoja, ja Helsingin vastuut ovat pienempiä ja riskit ovat pienempiä. Tämä on selvää plussaa, Kivekäs sanoo Uudelle Suomelle.

Lue lisää aiheesta: Tässä on uusi ihmetelty Guggenheim-ehdotus: Kaupunki antaisi 80 miljoonaa € – ”Paras esitys Helsingille”

Kivekäs kertoo lukeneensa uuden esityksen läpi, mutta haluaa saada vielä lisää tietoa siitä.

–Näistä ei selviä, minkälaista museotoimintaa tässä ollaan tämänhetkisen esityksen mukaan tekemässä. Taloudellista puolta käydään aika laajasti läpi ja arvioidaan, minkälaisia elinkeinovaikutuksia sillä on, mutta tämä kulttuurinen puoli – siitä pitää vielä kysyä. Mihin se itse asiassa on menossa, ja mitä sinne suunnitellaan. Tämä on iso kulttuurinen satsaus, joten se on merkittävä kysymys, Kivekäs sanoo.

–En vielä ota kantaa, pitääkö se toteuttaa vai ei, tässä on kuitenkin vielä avoimia kysymyksiä, hän toteaa.

Myös rahapuoli on hänen mielestään syytä käydä läpi.

–Siellä on budjetissa lisää rahaa. Toisaalta yksityisestä rahasta merkittävä osa on lainaa jolta, tukisäätiö ottaa, Kivekäs sanoo.

–Pitää käydä läpi, mikä on se varmuus, että laina pystytään maksamaan, ja jos ei, niin mitä sitten tehdään. Siinä on vielä kysymyksiä, joita pitää käydä läpi. Ei sitä voi vielä kuitata tällä, hän toteaa.

Lue: Säätiön johtaja vastaa huoleen Guggenheim-lainan takauksesta: ”Rakennuksen arvo ylittää lainan määrän”

Eilen tullut ehdotus on hänen mielestään olennaisesti parempi kuin edellinen.

–Tämä on kuitenkin vakavan harkitsemisen arvoinen ehdotus. Ihan vakavasti sitä mietitään, koska tämä on olennaisesti parempi kuin se ehdotus, jonka hylkäsimme 2012, Kivekäs sanoo.

Vihreät on toiseksi suurin ryhmä Helsingin kaupunginvaltuustossa. He eivät ole tekemässä Guggenheim-esityksestä ryhmäpäätöstä.

–Meillä on aina ihmisillä oikeus äänestää oman näkemyksensä mukaan. Me emme sillä tavoin tee ryhmäpäätöksiä, jotka sitoisivat. Usein toki pyritään etsimään yhteistä kantaa. Tässäkin voi olla erilaisia näkökulmia. Jotkut suhtautuvat hankkeeseen hyvin myönteisesti, toisilla on enemmän erilaisia epäilyksiä ja kritiikkiä sitä kohtaan, Kivekäs kertoo.

Vihreillä on parin viikon kuluttua ryhmäkokous, jossa keskustellaan Guggenheim-esityksestä.

–Siihen mennessä meillä on varmaan riittävä ymmärrys ja tiedot, Kivekäs toteaa.

Omaa kantaansa Kivekäs ei ole vielä muodostanut.

–En ole sinänsä positiivinen, enkä negatiivinen, vaan haluan ottaa tämän vakavaan harkintaan, ja katsoa sitten, mihin tulokseen päädytään. En ole ajamassa museota Helsinkiin. Meille on tehty ehdotus ja se pitää käsitellä huolella, hän toteaa.

Kivekäs nostaa esiin myös esityksessä mainitun valtion vuotuisen 1,3 miljoonan euron tuen.

–Yksi kiinnostava kysymys on tämä valtion osallisuus. Yksi ministeri sanoo, että valtio ei osallistu millään tavalla, toinen sanoo, että osallistuu. Tämähän on myös lopputuloksen kannalta merkittävää, että osallistuuko vai ei, Kivekäs ihmettelee.

Kaupungin esitykseen on laskettu mukaan kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) esittämä vuotuinen valtiontuki, joka olisi museoiden valtiontukijärjestelmän mukainen ja arvoltaan Guggenheimille noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Ulkoministeri Timo Soini on elokuussa sanonut, että valtion rahaa hankkeeseen ei perussuomalaisten vaakaudella tule.

–Se on museohankkeen kannalta yksi ratkaiseva kysymys. Ilman valtion osallisuutta eivät tällaiset hankkeet oikeasti etene, Kivekäs sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuustossa kokoomuksella on 21, vihreillä 19, SDP:llä on 15, vasemmistoliitolla 11, perussuomalaisilla seitsemän, RKP:llä viisi, keskustalla kolme, kristillisdemokraateilla kaksi, Suomen kommunistisella puolueella yksi ja valtuustoryhmä René Hurstilla yksi paikka.

Yhteensä kaupunginvaltuutettuja on 85. Helsingin kaupunginvaltuuston on tarkoitus tehdä päätös Guggenheim-esityksestä päätös 10. marraskuuta mennessä.