Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lausui viikonloppuna olevansa samaa mieltä ilmastolakkoilevien nuorten kanssa ja haastoi eri yhteiskunnan toimijat istuttamaan lisää puita.

”Lapset ja nuoret olivat perjantaina sankoin joukoin liikkeellä vaatimassa poliittisilta päättäjiltä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Heidän huolensa ovat enemmän kuin oikeutettuja. Samalla nuorten liikehdintä osoittaa, että ihmiskunnalla on toivoa. Iso osa ratkaisua on, että saamme lisää päästöjä sitovia hiilinieluja – käytännössä uutta metsää. Siksi keskusta haastaa suomalaisen yhteiskunnan eri toimijat istuttamaan ensi kesänä kymmenen miljoonaa puuta uutta metsää. Toivomme muiden puolueiden tekevän samoin”, Sipilä sanoi Sulkavan torilla sunnuntaina.

Vihreistä puiden istuttamisen avausta on kritisoitu.

”Ilmastonmuutos pitää torjua politiikalla, laeilla, normeilla ja vero-ohjauksella. Ei vierittämällä vastuuta ihmisille. Päästöjä pitää radikaalisti leikata ja se on eduskuntapuolueiden tehtävä”, vastaa Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen Sipilälle Twitterissä.

”Mitä se auttaa, jos suunnitelmanne on hakata n 10 miljoonaa kuutiota puuta nykyistä enemmän uusilla jättihakkuilla vuosittain seuraavan vuosikymmenen? Uusi istutusmetsä muodostuu hiilinieluksi vasta 20-30 vuodessa, olemassa olevien metsien hiilinielu tavoitteessanne heikkenee”, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö kommentoi.

LUE MYÖS: Kansanedustajan purkaus: Juha Sipilä otti Donald Trumpin keinot käyttöön – ”Puhuu aivan läpiä päähänsä”

”Kyllä puut pitää istuttaa, ja se on hieno asia, mutta keskustan pitää lopettaa kaksilla rattailla ajaminen ja myöntää se, että hakkuiden kasvattaminen ei ole kestävää luonnolle ja ilmastolle ja niistä tavoitteista pitäisi luopua. Siihen asti keskustan suusta tämä puhe tekopyhää”, Niinistö jatkaa.

”Ettehän yritä viherpestä ilmastotavoitteitanne hyväksikäyttämällä lasten ja nuorten ilmastoahdistusta, kiitos. Sen verran voisi olla selkärankaa”, vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Mikka Keränen kritisoi.

Keräsen mielestä ”Sipilä ja sitä myöten keskusta käyttävät lapsia hyväkseen viherpestäkseen vaalitavoitteensa”.

”Itse haastan puolueet ja ehdokkaat esittämään oman pakettinsa keinoista, joilla Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden 1,5 °:n tavoitteen aikataulussa. Jos lentovero, turpeesta luopuminen, haittatukien alasajo ja monet muut keinot kelpaa, mitä tilalle? Ps. Puitakin on hyvä istuttaa”, kommentoi Sitran vanhempi neuvonantaja ja vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen.

”Nuoret ovat kuukausia lakkoilleet koulusta, jotta aikuiset tekisivät ne poliittiset päätökset, joilla ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. Vastuun ei pitäisi olla heidän, mutta heistä vaihtoehtoa ei enää ole. Ja nyt aikuiset vastaavat heille: ’lstuttakaa puita’”, toruu kansanedustaja Emma Kari.

Keskusta ja vihreät ovat eri linjoilla koskien metsähakkuita. Keskustan mielestä hakkuut ovat nyt kestävällä tasolla ja niiden määrää voidaan vielä kasvattaa. Vihreät puolestaan linjaa, että metsähakkuita on rajoitettava.

Sipilän, vihreiden ja sdp:n välille kehkeytyi alkukuusta mojova riita hakkuista. Sipilä sanoi ensin, että ”punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan”. LUE LISÄÄ: Ville Niinistö raivostui Juha Sipilän heitosta: ”Tahallinen valehtelu on jo törkeää”

Sipilä viittasi kommentillaan tutkimukseen, jonka mukaan 95 prosenttia vihreiden kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että metsien hakkuita, metsien ja puun käyttöä pitää heti vähentää. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä vastasi valehtelusyytöksiin haastattelutunnilla: ”Tässä ajellaan kaksilla rattailla”