Näyttelijä, laulaja Vesa-Matti Loiri toivoo, että suomalaiset osaisivat olla suvaitsevaisempia. Hänen mielestään Suomeen tulleilla muslimeilla ei ole vielä ollut aikaa sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

–Me ei tiedetä muslimeista, eivätkä he tiedä meistä. Kyllähän paine on kova. Kyllä niin paljon on sellaista vihapuhetta. Suomi on kuvitellut ja leikkinyt olevansa ei-rasistinen maa, ja kuitenkin niin kauan kuin mä olen elänyt, täällä on rasismia ollut, Loiri sanoi Uuden Suomen haastattelussa Kahvila Moskovassa, Helsingissä.

Loiri ja muusikko Timo Kiiskinen julkaisivat viime viikolla Pyhät tekstit –levyn ja samannimisen kirjan, jotka käsittelevät uskonnollisia tekstejä.

Miten rasismiin pitäisi suhtautua?

–Suvaitsevaisuus, Loiri vastasi.

–Pitäisi ehkä ihmisten kontaktoida enemmän ja tietää toistensa näkemyksistä, mutta paine on kauhea, hän totesi.

Loiri ja Kiiskinen korostivat, että kirkot riitelevät, eivät niinkään ihmiset.

–Kirkot ja uskonlahkot pitävät itseään ainoina oikeina tekijöinä ja muotona. Kuitenkin se pohja ja se näkemys, mikä niissä on, on ihan sama. Kulttuurilliset erot ovat niin suuret, että ei tämä tule helppo pala olemaan tämä maahanmuuttojuttu. Tässä tulee vielä tapahtumaan paljon, Loiri sanoi.

Kiiskisen mielestä olisi tärkeää antaa ihmisille tarpeeksi tietoa eri uskonnoista.

–Ainoa vaihtoehto on tietysti se, että sitä tietoa levitetään sekä maahanmuuttajille, että suomalaisille. Kerrotaan esimerkiksi siitä islamilaisesta kulttuurista. Ne ovat sellaisia 2000 vuotta vanhoja käsityksiä, eikä ne kahdessa vuodessa tule muuttumaan, Kiiskinen sanoi.

–Peruskysymykset ovat kaikissa uskonnoissa täysin samoja. Siitä pitäisi puhua, eikä siitä, että minkälaisia vaatteita käytetään tai kuka syö lihaa, mitä väliä sillä on, hän lisäsi.

Loiri kertoo, että on aina uskonut korkeimpiin voimiin, ja jumala kuuluu niihin.

–En kuulu mihinkään ryhmään enkä ole mikään uskonnollinen hörhö. Tässä [Pyhät tekstit -levyn teossa] oli pieni pelko, että tästä tehdään kaksikin levyä, kun tässä on 20 biisiä kuitenkin. Toiselle levylle olisi tullut Raamatun tekstejä ja toiselle olisi tullut jotain muuta. Siinä olisi helposti leimautunut vähän väärällä tavalla, koska kaikki opettajat mun mielestä puhuu kuitenkin, opetukset ovat ihan samoja, Loiri kertoi.

Mikä kaikissa uskonnoissa on samaa?

–Se ydin, se miten neuvotaan ihmisiä olemaan. Miten neuvotaan ihmisiä käyttäytymään, Loiri vastasi.

–Ja aika paljon niissä puhutaan myös siitä, että sun täytyy itse yrittää kasvaa, Kiiskinen sanoi.

Loiri ei heti innostunut Pyhät tekstit –levyn tekemisestä. Kiiskinen kertoo kirjassa, että Loiri oli kuultuaan hänen ideansa todennut ”Ei, kyllä tämä oli tässä”. Kiiskinen oli päätellyt, että Loiri ei tule laulamaan levyä.

–En kieltäytynyt, mutta siirsin ja siirsin ja venkoilin. Kai siinä oli aika iso kynnys noiden tekstien takia myöskin, mutta sitten kaverit saivat huijattua mukaan onneksi, Loiri kertoi.

–Ne on niin voimakkaita tekstejä, ja kai mä olen vähän laiskistunut tässä. Siirtelin ja siirtelin ja aikaa kului, mutta en mä kieltäytynyt missään, hän totesi.

Kiiskinen kertoo kirjassa, että ei voisi kuvitellakaan parempaa tulkitsijaa Pyhät tekstit -kappaleille, kuin Loiri.

–Sanoin Timolle, että miksi et laula näitä itse? Hän sanoi, että mä osaan laulaa kauniisti, mutta en osaa laulaa rumasti, sä osaat, Loiri kertoi.

Kiiskinen täsmensi Loiria.

–Se keskustelu meni tarkalleen niin, että Timo sä laulat niin kauniisti, että sun olisi pitänyt laulaa. Vastasin, että kyllä mä laulan kauniisti, mutta säkin laulat Vesku kauniisti, ja sen lisäksi sä osaat laulaa rumasti, ja siitä tulee taidetta kun tapahtuu näin, hän kertoi.

Loiri on kertonut, että Pyhät tekstit –albumi jää hänen viimeisekseen. Loiri on näytellyt yli 70 elokuvassa, tv-sarjoissa ja julkaissut kymmeniä levyjä.

Vesa-Matti Loiri, mitä haluaisitte, että tästä upeasta urasta jäisi ihmisille mieleen?

–Nyt kun on tämä uusi [Pyhät tekstit], haluaisin, että tämä [nimenomaan] kuultaisiin, koska laulun muodossa, Timon sävellyksinä ne muuttavat muotoaan täysin verrattuna siihen, että ne luettaisiin suoraan raamatusta tai jostain Buddhan tekstistä. Toivoisin, että ihmiset eivät odottaisi sitä, että olisin vain [Uuno] Turhapuro pelkästään, Loiri vastasi.

Onko ollut jotain yhteiskunnallista sanomaa tai punaista lankaa, jota haluaisit ihmisten työsi kautta ymmärtävän?

–Se riippuu roolista hirveästi. Yksi juttu, josta nautin valtavasti, oli kun Kalle Holmberg ohjasi Rauta-ajan. Sehän on Kalevala periaatteessa, Loiri vastasi.

–Kyllä kaikki ne roolit, joissa on saanut olla heikomman puolella, edustaa sitä ajatusta. Kyllä ne ovat olleet ne tärkeimmät. Mulla on ollut paljon niitä, hän lisäsi.