Heinäkuusta eteenpäin suuria alkoholikuormia toisesta EU-maasta Suomeen tuovat matkustajat voivat joutua todistamaan lastinsa päätymisestä omaan käyttöön.

Muutosta perustellaan sillä, että alkoholiveron määrä on pienentynyt viime vuosina ”epätavallisen” paljon. Samalla alkoholin matkustajatuonti on lisääntynyt hurjasti.

Todistusta voi pyytää tulli, joka vastaa alkoholiveron kantamisesta.

Edelleen voimassa pysyy laki, jonka mukaan matkustaja voi tuoda toisesta EU-maasta vapaasti alkoholia omaan käyttöön, itse kuljettaen. Omaksi käytöksi katsotaan tuonti perheenjäsenille, sukujuhliin tai lahjaksi. Sallituiksi sukujuhliksi katsotaan saman ruokakunnan perheenjäsenten syntymäpäivät ja häät.

Jos alkoholia tuodaan minkäänlaista korvausta vastaan, tuonti ei enää ole omaan käyttöön.

Jatkossa rajalla matkustaja voi joutua siis todentamaan sen, että lasti todella tulee oman tai lähipiirin käyttöön. Tarkka sanamuoto on ”saattaa todennäköiseksi”.

Aivan pienestä alkoholimäärästä selitystä ei vaadita. Tässä lista:

20 litraa väkeviä viinejä (noin 29 viinipulloa) 90 litraa tavallista viiniä, siideriä, kuohuviiniä tai lonkeroa (270 tölkkiä lonkeroa, 130 viinipulloa) 110 litraa olutta (330 tölkkiä olutta, yli 13 lavaa tai 26 mäyräkoiraa) 10 litraa muuta alkoholijuomaa, esimerkiksi kirkasta viinaa (20 puolen litran viinapulloa)