Hotelli-, ravintola- ja matkailupalveluiden viime vuosien kysynnän kasvu on tasaantunut kuluvan vuoden aikana. Kysyntä laimennee vuoden lopulla ja supistuu todennäköisesti ensi vuonna, ennakoi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry.

Vuoden alusta eduskunta korotti väkevien juomien alkoholiveroa 15 prosentilla ja muiden juomien 10 prosentilla. Alkoholiveron lisäkorotus vuoden 2009 alusta lukien lisää edelleen alkoholin matkustajatuontia, Mara ennakoi ja harmittelee, että etenkin ravintolat kärsivät veroratkaisuista.

Alkoholiveron korotus on Maran mukaan taloudellisen suhdanteen kannalta väärin ajoitettu, sillä matkailu- ja ravintolatoimialan palvelujen kysyntä vähenee muutenkin taantumassa. Ravintolat ovat eniten työllistävä ja verotuloja Suomeen tuova alkoholin jakelukanava, ja niissä alkoholia nautitaan valvotusti.

- Suomalaiset alkoholielinkeinot, etenkin ravintolat, hotellit ja kylpylät, kärsivät alkoholiveron korotuksista. Esimerkiksi Restelin ravintoloissa anniskelumyynti on pudonnut kahtena vuonna peräkkäin kuusi prosenttia, toteaa kauppaneuvos Ralf Sandström Restelistä.

Alkoholijuomien hinnat nousevat ensi vuonna keskimäärin 4,5 prosenttia. Eduskunta hyväksyi tänään iltapäivällä alkoholiveron korotuksen.

Veronkorotus nostaa väkevien juomien hintoja noin 7 prosenttia. Keskioluen ja viinien hintoihin on tulossa noin 3,5 prosentin korotuksia.

Eduskunta päätti korotuksista yksimielisesti, mutta keskustelussa monet toivoivat hallitukselta jo pian uutta korotusesitystä.