Alkoholinkulutuksen pienentäminen auttaa ehkäisemään sydänsairauksia jo vähän tai kohtuullisesti alkoholia käyttävillä ihmisillä.

Tuore tutkimus kumoaa aiemman tiedon, jonka mukaan vähäinen määrä alkoholia voisi olla jopa terveellistä sydämen toiminnan kannalta.

Pennsylvanian yliopiston lääkärit kävivät läpi kaikkiaan 50 aiempaa tutkimusta, joiden kautta kyettiin analysoimaan 260 000 ihmisen terveystietoja.

Kävi ilmi, että alkoholinkäytön vähentäminen jo viinilasillisesta silloin tällöin lähelle täyttä pidättäytyneisyyttä alensi sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyttä kymmenyksellä. Lisäksi pidättäytyvien painoindeksi ja verenpaine olivat alemmat.

Aiemmin alkoholinkäytön vähentämisellä on katsottu olevan terveysvaikutuksia vain silloin, kun kulutusta vähennetään runsaasta tai suurkulutuksesta kohti kohtuukäyttöä. Tämä tieto ei tuoreen tutkimuksen mukaan pitäisikään paikkaansa.

Tutkimuksen tehneiden lääkäreiden mukaan nyt on siis aika luopua uskosta, jonka mukaan pieni alkoholinkäyttö voisi olla jollain tavalla terveellistä.

Vähennyksen terveydelliset vaikutukset huomattiin samalla, kun tutkijat tarkastelivat alkoholinpolttoa säätelevää geeniä. Eräs ihmisillä havaittu geenimuunnos saa elimistön pilkkomaan alkoholia tavallista nopeammin.

Geenimuunnoksen kantajat eivät nauti alkoholista samalla tavalla kuin ihmiset tavallisesti. Kantajilla on yleistä esimerkiksi pahoinvointi jo pienen alkoholiannoksen jälkeen. Ikävät sivuvaikutukset johtavat yleensä muunnoksen kantajilla vähäisempään alkoholinkäyttöön.