Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) hyökkää hurjin sanankääntein pääministeri Alexander Stubbin (kok.) johtaman hallituksen työtä vastaan.

Niinistö antaa Financial Timesin haastattelussa Stubbin hallituksen kuulla kunniansa Venäjään liittyvistä päätöksistä. Niinistön pääkritiikki kohdistuu Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

- Ulkopolitiikkaamme eivät enää ohjaa omat arvomme, vaan varovainen tahto toimia kuten Venäjä haluaa. Tämä vie meidät takaisin 1970-luvulle, Niinistö sanoo FT:lle.

Vihreiden puheenjohtaja Niinistö vertaa suoraan kokoomuksen aikeita esittää Fennovoiman ydinvoimalahankkeen luvan täydennystä suomettumiseen.

Financial Times linkittää suomettumiseen myös viime viikolla ulkopoliittista keskustelua herättäneen kirjauksen, jonka ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) jätti liittyen EU:n harkitsemiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Tuomioja kirjautti valtioneuvoston kokouksessa pöytäkirjaan kommenttinsa, jonka mukaan Venäjä-pakotteet tulevat Suomen kannalta huonoon aikaan. Suomi oli yksi EU-maista, joiden vuoksi pakotteiden aloitusta lykättiin päivällä.

Fennovoima on rakentamassa Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalaa, jonka reaktoritoimittajana on venäläinen Rosatom. Rosatom on myös yksi voimalan omistajista.

Niinistön mukaan Suomen riippuvuus Venäjästä kasvaa merkittävästi, jos Rosatomin annetaan osallistua ydinvoimahankkeeseen. Yhtiö omistaa nyt 34 prosenttia Fennovoimasta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) aikoo ehdottaa torstaina, että hallitus esittelisi Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyksen eduskunnalle. TVO:lle myönnetty ydinvoimalupa puolestaan ei saa lisää aikaa.

Vihreät uhkaavat lähteä hallituksesta, jos eduskunnalle esitetään uusia ydinvoimahankkeita. Puolueen tulkinnan mukaan Fennovoiman hanke on muuttunut niin paljon vuoden 2010 hyväksytystä luvasta, että kyse on uudesta ydinvoimahankkeesta.

Periaatteessa Vapaavuori on samaa mieltä, sillä hän haluaa eduskunnalta uuden siunauksen Fennovoiman hankkeelle. Siunaus haetaan kuitenkin ydinvoimaluvan ”täydennykselle”, jota ei tunneta tämänhetkisessä laissa. Näin elinkeinoministeriö kiertää hallitusohjelman kirjauksen, jonka mukaan eduskunnalle ei esitetä uusia ydinvoimahankkeita.

Vapaavuori kertoi maanantaina suunnitelmastaan esittää Fennovoimalle jatkoa ja tiputtaa TVO:n Olkiluoto 4 pois pelistä.

Alexander Stubbin hallituksen sisäinen jännite on kasvanut tästä asti. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne on ilmoittanut, että hän haluaisi myöntää TVO:lle viiden vuoden jatkoajan Olkiluoto 4:n valmisteluun.

Tänään MTV:n uutiset kertoi, että Rinne olisi ottamassa TVO:n luvan valtioneuvoston kokouksessa pöydälle. Tilannetta mutkistaa se, että ilmeisesti muutama demariministeri vastustaa muutoksia ydinvoimalaan.