Rio de Janeiron kestävän kehityksen kokouksessa on hyväksytty neuvottelujen tuloksena päätösasiakirja, jota ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kuvaa ”selvästi puutteelliseksi” kompromissiksi.

–Luonnon kantokyvyn rajojen tunnustamisen kannalta asiakirja on selvästi puutteellinen, vaikka esimerkiksi merten suojelussa edettiin. Vihreä talous löysi kuitenkin tiensä ensimmäisen kerran kansainvälisen yhteisön yhdessä hyväksymiin asiakirjoihin, Niinistö kertoo.

Euroopan unioni ei saanut kaikkia kunnianhimoisia ympäristö- ja kehitystavoitteitaan läpi, Niinistö kertoo Facebook-sivullaan. Suomen tavoitteista Riossa ei toteutunut YK:n ympäristönohjelma UNEP:n muuttaminen kansainvälistä ympäristöpolitiikkaa koordinoivaksi ympäristöjärjestöksi, vaikka UNEP:n roolia vahvistettiinkin. Sen sijaan Suomen ajamat puhdasta vettä ja hyvinvoinnin mittareita koskevat aloitteet menivät läpi.

Rio de Janeiron kokouksen kovimpana saavutuksena Ville Niinistö pitää kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman valmistelusta päättämistä. Kestävän kehityksen tavoitteita ryhdytään valmistelemaan ja ne otetaan käyttöön vuonna 2015, Niinistö kertoo.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt pitävät luonnosta "heikkona ja täysin riittämättömänä", vaikka kestävän kehityksen tavoitteista sopimista pidetäänkin edistysaskeleena.

–YK:n jäsenmaat aikovat Riossa sitoutua vain seuraamaan ja tarkkailemaan yhä pahenevia ongelmia, vaikka esimerkiksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttäisi voimakkaita toimenpiteitä, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen.

Ympäristöministeri Ville Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ovat ennen kokousta muistuttaneet, että ihmiskunnalla on vain muutama vuosikymmen aikaa saavuttaa ekologisesti kestävä kehityssuunta. Niinistö sanoo nyt, että kokouksen päätösasiakirja ”ei ratkaise sitä, että talous saadaan luonnon kantokyvyn rajoihin”.

–Se on prosessin alku, joka voi olla merkittävässä osassa globaalien kehitys- ja ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Tämä vaatii kuitenkin tehokasta päätöksen toimeenpanoa ja jatkovalmistelua kestävän kehityksen tavoitteiden sisällöistä, jotta ne ovat todellisia taloutta luonnon kantokyvyn rajoihin ohjaavia ja tieteeseen pohjautuvia konkreettisia päämääriä, Niinistö sanoo.

Hän toteaa, että YK:n koneiston voima ei yksin riitä kaikkien ympäristöongelmien ratkaisuun.

–Meitä kaikkia tarvitaan niiden ratkaisemissa.

Loppuasiakirja, joka on valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen tulevaa toimintaa ohjaava poliittinen julistus, hyväksytään virallisesti loppuviikosta.

Ulkoministeriön mukaan Rion neuvottelut olivat vaikeat.