Vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö lähtee ehdolle eurovaaleihin. Niinistö kertoi päätöksestään tänään eduskunnassa.

Niinistö kertoi jo viime syksynä harkitsevansa eurovaaleihin lähtöä. Samassa yhteydessä hän jättäytyi tuolloin pois vihreiden ”pätkäpuheenjohtajan” kisasta, joka käynnistyi Touko Aallon sairastuttua. Vihreiden puheenjohtajaksi Aallon tilalle valittiin Pekka Haavisto. Lue lisää: Ville Niinistö LM:ssa: ”Samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa” – Edessä nyt 2 vaihtoehtoa

”Juuri tämä hetki, jossa Suomi ja Eurooppa ja maailma ovat, on sellainen, että nyt tarvitaan politiikassa näkemystä ja kokemusta puolustaa Suomelle ja Euroopalle tärkeitä arvoja”, Niinistö sanoi ilmoittaessaan ehdokkuudestaan.

”Olen käytettävissä myös komissaariehdokkaaksi, jos Suomen tuleva hallitus niin päättää”, Niinistö kertoi yllättäen.

”On tärkeää, että Suomi avoimesti nimeää komissaariehdokkaansa”, hän linjasi.

Niinistö sanoi toivovansa, että muutkin komissaariehdokkaat astuisivat julkisuuteen. Niinistö uskoo, että hänen kokemuksensa ympäristöministerinä ja suhteet EU-maihin auttaisivat häntä komissaarin tehtävissä.

LUE LISÄÄ: Näkökulma: Ville Niinistö yllättää uudella tempulla – Pyrkii paikalle, jolle ei voi päästä

Suomen komissaariehdokas valitaan perinteisesti suurimman eli pääministeripuolueen riveistä. Vihreät ei näillä näkymin ole mukana pääministerikilvassa, ja suurimpien puolueiden into tarttua Niinistön ilmoitukseen käytettävissä olosta lienee pientä. Pekka Haavisto myönsikin kysyttäessä, että vihreät haastaa Suomen tapaa valita komissaarinsa.

”Kyllä näin voi sanoa”, Haavisto sanoi.

”Kun hallitusta muodostetaan, niin siinä joudutaan sopimaan monista eri toimista. Samaan aikaan Euroopan tasolla komission pitää olla poliittisesti edustava niistä ryhmistä, joita jäsenmaista on tullut. En pitäisi mahdottomana – eikä siitä ole mitään sääntöä, että mistä puolueesta komissaari tulee – tarjota vihreää vaihtoehtoa Suomen komissaariksi. Halutaan haastaa se asetelma ja tuoda esiin, että myöskin pätevyys ja ministerikokemus on ratkaisevaa siinä, miten Suomi pystyy kontribuoimaan siinä komission työssä”, Haavisto perusteli painottaen Niinistön asiantuntemusta ympäristöasioissa.

Vihreiden nykyinen meppi, jatkopaikkaa hakeva Heidi Hautala on jo aiemmin toivonut, että eurovaaleissa käytäisiin avoin komissaarivaali nykyisen suurimman puolueen suljetun käytännön sijasta.

Niinistö kertoi, että hänelle tärkeitä aiheita eurovaaleissa ovat ympäristönsuojelu, ilmastotavoitteiden saavuttaminen sekä Itämeren asiat. Niinistön mielestä Suomen tulisi pyrkiä luomaan markkinoita vähäpäästöiselle teknologialle ja EU:n maataloustukia tulisi uudistaa niin, että ravinnepäästöjä vähennetään. Myös tutkimus ja koulutus ovat Niinistölle tärkeitä teemoja.

Niinistö myös haluaisi olla tekemässä EU:sta aidosti läpinäkyvämpää ja demokraattisempaa.

Lue myös:

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”