Vihreiden Ville Niinistö tuli toukokuussa valituksi Euroopan parlamenttiin. Parlamentti pitää ensimmäistä täysistuntoviikkoa Strasbourgissa tällä viikolla.

Tänään keskiviikkona on parlamentin puheenjohtajan valinta. Valinta on kutkuttava, sillä EU-johtajat tekivät siitä alustavaa lehmänkauppaa jo eilen tiistaina Brysselissä, kun he sopivat EU:n huippupesteistä.

LUE MYÖS: Epäilykset alkoivat heti – Ursula von der Leyen tunnetaan Saksassa plagiointisyytöksestä ja muista skandaaleista: ”Huonoin ministerimme”

Vaikka EU-johtajilla ei ole sanavaltaa parlamentin puheenjohtajan valintaan, paikka päätettiin alustavasti jakaa keskustaoikeistolaisen EPP:n ja keskustaoikeisto S&D:n välillä.

Ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen sosiaalidemokraattien ehdokas oli saanut lähes vaaditun enemmistön, mikä viittaa siihen että yhteistyö toimii.

Niinistön mielestä tosin ensimmäinen äänestyskierros osoitti, että ryhmissä on tyytymättömyyttä.

”Tyytymättömyyttä on kaikissa keskeisissä ryhmissä neuvostoa kohtaan siitä, että neuvosto sanelee, kuka parlamentissa valitaan puheenjohtajaksi”, Niinistö kommentoi.

Parlamentaarikkojen joukossa on tyytymättömyyttä koko huippupestien täyttötapaa kohtaan.

”Neuvoston kaupankäynti muistuttaa, että vanhan ajan kabinettipolitiikka on läsnä. Kompromissi ei perustu vaalitulokseen. Tehtävää riittää siis, että parlamentin vaikutusvalta kasvaa.”

Niinistön mielestä EU-johtajien ehdottamalla komission puheenjohtajalla Ursula von der Leyenillä on ”aika iso näyttötaakka, koska valinta ei ollut demokraattinen”.

”Lähtökohdat ovat huonot. Komission von der Leyenin pitää ansaita parlamentin enemmistön tuki. Nyt sitä ei hänellä ole.”

LUE MYÖS: EU:n johtoon kaksi naista – Ursula von der Leyen on Angela Merkelin kestokumppani

Niinistön mukaan von der Leyenin on oltava valmis huomioimaan vihreiden toiveita muodostaessaan komission ohjelmaa saadakseen vihreiden tuen.

”Kahdella [sosiaalidemokraateilla ja EPP:llä] ei ole enää enemmistöä. Meidän ja liberaalien näkemyksiä pitää kuunnella.”

Strasbourgin ensimmäisellä viikolla jaetaan myös parlamentin valiokuntien paikat. Vihreiden ryhmässä ne on jaettu ja Niinistö liittyy teollisuusvaliokuntaan varsinaisena jäsenenä ja varajäsenenä ympäristö- ja talousvaliokuntiin.

”Ne ovat asioita, joiden parissa haluan tehdä töitä: kestävän talouden, vihreän rakennemuutoksen puolesta, ilmastopolitiikkaa kestäväksi, kiertotalouden edistäminen”, Niinistö luettelee.

Niinistö kertoo, että lobbarit ovat olleet jo yhteydessä.

”Täällä on paljon lobbareita, mutta se on avointa ja siitä pidetään kirjaa. Suomessa lobbareilla ei ole velvoitteita rekisteröityä.”