Vihreiden entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Ville Niinistö odottaa puolueensa estävän hallituksen suunnittelemat leikkaukset tiederahoitukseen.

Hallitus sopi puoliväliriihessä leikkauksista, joista opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sopeutustarve on 35 miljoonaa euroa. Hallituksen riveistä on toistettu kehysriihen jälkeen, ettei koulutuksesta leikata. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa tiistaina, että käytännössä sopeutustarve tarkoittaa tieteen rahoitukseen kohdistuvia säästöjä.

Tiedemaailma reagoi ilmoitukseen pöyristyneenä, ja sitä kommentoivat myös poliitikot. Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee Sanna Marinin (sd) hallituksen linjausta.

”En olisi uskonut, että vihreät tällaiseen politiikkaan lähtevät. Toisin oli Ville Niinistön aikana”, Heinonen tvittaa suoraan Niinistölle, joka reagoi uutiseen jo tiistaina.

”Tähänkö se keskustan halu leikata kehyksessä johti? Teoriassa kuulostaa järkevältä kannattaa ’vastuullista taloudenpitoa’, mutta tutkimuksesta leikkaaminen on täyttä vastuuttomuutta. Erityisesti tässä tilanteessa kun on tarvetta nostaa osaamistasoamme”, Niinistö tviittasi tiistaina.

Nyt hän haluaa tehdä selväksi oman kantansa asiaan.

”Osaltani teen selväksi: eduskunnassa vaatimani koulutuksen kunnianpalautus ja siihen panostaminen kattaa ilmiselvästi myös tieteen ja tutkimuksen puolustamisen. En hyväksy nyt leikkauksia tutkimuksen rahoitukseen, pidän ajatusta häpeällisenä. Oletan puolueeni estävän sellaiset”, Niinistö tviittaa.

”Onhan tämä hallitus lisännyt merkittävästi jo koulutuksen ja myös tutkimuksen rahoitusta. Silti työ on vielä kesken: Suomen on nostettava nuorten koulutustasoa ja lisättävä TKI-rahoitusta kohti maailman kärkeä. Tutkimuskilpailu kovenee, siihen panostettava lisää – ei vähemmän.”

Niinistön mukaan tutkimuksen tarvetta lisää maailman murros. EU:n Horizon Europe -rahoitusohjelma kasvaa ja kohdistaa Niinistön mukaan rahoitusta entistä enemmän maailman murroksen ja systeemiongelmien ratkaisemiseen, eli ilmastokriisiin, luovaan talouteen, luontoon, terveyteen.

”Suomi voi kasvattaa osuuttaan näistä JOS panostaa itse”, Niinistö toteaa Twitterissä.

Vihreiltä varauma Saarikon ilmoitukseen

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö on yllättynyt ministeri Saarikon ulostulosta. Hänen mukaansa hallitus päättää leikkausten kohdistuksista vasta myöhemmin, vaikka vastuuministerit esittävät kohdennuksia.

”Tiedeministeri aikoo esittää nämä leikkaukset kohdistettavaksi tieteen ja tutkimuksen rahoitukseen. Tämä ei ole mikään läpihuutojuttu, totesin minä”, Hyrkkö tviittaa.

”Yhtäkkiä niskassa olikin aikamoinen joukko lähinnä keskustalaisia kertomassa, että tämä on hallituksen päätös ja että sen kritisointi on populismia."

Hyrkkökin myöntää, että hallitus linjasi riihessä OKM:n leikkauksen kohdentamisesta OKM2-sektorille. Linjauksen mukaan nämä leikkaukset eivät kohdistu koulutukseen eivätkä opintososiaalisiin etuuksiin.

Saarikon avustaja Silja Silvasti huomauttaa Twitterissä, että päätös OKM2-tontille kohdistetuista leikkauksista oli hallituspuolueiden yhteinen.

”Samassa syssyssä päätettiin, ettei leikkauksia kohdenneta koulutukseen tai opintososiaalisiin etuuksiin. Yhteinen hallitus, yhteiset päätökset, yhteinen vastuu.”

Hyrkön mukaan nyt yritetään ”edes minimoida vahingot, sillä OKM2-sektorilla ei ole kivuttomia tai järkeviä leikkauskohteita tarjolla, eikä sieltä siksi kannattaisi leikata”.

”Homma meni näin: Kehykset ylitettiin, mutta leikatakin piti. Tarkalleen 370 miljoonaa 2023 alkaen. Tästä 35 miljoonaa sovittiin leikattavaksi ns. OKM2-sektorilta eli tiede- ja kulttuuriministerin tontilta. En pidä fiksuna, mutta tähän kompromissiin oli tyytyminen, kun neuvotteluissa kaikkia leikkauksia ei saatu väännettyä vaikkapa tehottomiin tai peräti haitallisiin yritystukiin. Koulutus ja opintotuki sentään rajattiin ulkopuolelle”, Hyrkkö tviittaa.

”Myöhemmin illalla tiedeministeri kertoi, että aikovat toki kammata kaikki ministeriön toiminnot läpi ja pyrkivät suojaamaan perustutkimusta. Tämä oli helpottava muutos tuohon aiempaan, jota itse ihmettelin.”