Vihreiden europarlamentaarikko ja ex-puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi kiivaana käyvää ilmastokeskustelua, joka ryöpsähti Ylen päätoimittajan Jouko Jokisen sanottua, että Yle voisi haastatella tutkijoita, jotka esiintyvät toimittaja Matti Virtasen kirjoittamassa Ilmastopaniikki-kirjassa.

LUE MYÖS:

”Onpa nyt taas. Suomessa käydään julkista keskustelua siitä pitäisikö ilmastonmuutosta koskevassa uutisoinnissa huomioida ’epäilevien’ näkemyksiä enemmän. Tämä samaan aikaan kun kansainvälisen tiedeyhteisön viesti on koko ajan tiukentunut siinä kuinka voimakasta näyttö ilmastonmuutoksen yhä vaarallisemmasta nopeudesta ja ihmisen toiminnan vaikutuksesta on”, Ville Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Niinistö antaa samalla kritiikkiä myös Antti Rinteen (sd) hallitukselle, jossa vihreät on mukana.

”Rinteen hallitus on toistaiseksi lykännyt merkittäviä ilmastotoimia. Nyt hallitus sentään päätti järjestää tammikuussa ilmastotoimia suunnittelevan erillisen seminaarin hallituspuolueiden kesken. Kannattaa muistaa, että 82% suomalaisista äänesti eduskuntavaaleissa puolueita, jotka lupasivat osaltaan sitoutua Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti toimiin joilla ilmaston lämpeneminen rajoitetaan 1,5 asteeseen. Pystymme parempaan. Nyt tekojen on vastattava puhetta. Suomalaiset ansaitsevat sen”, Niinistö kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Hän on julkaissut aiheesta lyhyemmän päivityksen myös Twitterissä, jossa sdp:n entinen puoluesihteeri, nykyisin Liike nytissä vaikuttava Mikael Jungner naljailee:

”Vihreät pitäisi saada hallitukseen muuttamaan maan suunta.”

Niinistö vastaa, että vaatimukset koskevat myös vihreitä.

”Nämä vaatimukset koskevat myös vihreitä hallituksessa, europarlamentissa vahdimme jokaisen jäsenmaan toimien riittävyyttä”, Niinistö vastaa.

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottaa myös kantaa ilmastokeskusteluun.

”On aivan käsittämätöntä että ilmastonmuutoskeskustelu edelleen junnaa paikallaan keskusteluna ’ilmiöstä’ josta voidaan olla ’puolesta tai vastaan’. Ilmastonmuutos on tosiasia ja olisi jo aikoja sitten pitänyt siirtyä keskusteluun eri päästövähennyskeinoista ja niiden aikataulusta”, Andersson tviittaa.

Anderssonin mukaan ilmastotoimia ”pitää nyt koordinoida ja hakea usean eri ministeriön toimesta ja ministeriöiden välisenä yhteistyönä, samaan aikaan kun käynnistetään muun muassa ilmastolain päivitys, energiaverouudistuksen valmistelu ja toimenpiteet liikenteen päästöjen vähentämiseksi”.

Helsingin yliopiston tutkija Timo Harjuniemi puolestaan kirjoittaa blogissaan, että ilmastonmuutoksesta ei vieläkään keskustella aidon poliittisella jakolinjalla. Harjuniemen mukaan tieteelliseen tutkimukseen vetoaminen ei riitä, vaan tarvitaan poliittisten vaihtoehtojen esille tuontia.

”Ilmastokriisi ei ratkea tieteen konsensusta apuun pyytämällä vaan siten, että omalle poliittiselle visiolle hankitaan riittävä kannatus ja pannaan se toimeen”, Harjuniemi kirjoittaa.

LUE MYÖS: