Vihreiden ex-puheenjohtajan, kansanedustaja Ville Niinistön tämänpäiväinen ilmoitus jättäytyä pois puolueen puheenjohtajakisasta sähköistää tunnelmaa sosiaalisessa mediassa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Pahasti tyrinyt Ville Niinistö teki tietä sopivammalle

Niinistö itse kertoi Lännen Mediassa, että monet pyysivät häntä palaamaan puheenjohtajaksi.

Viestintäyritys Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen tulkitsee, että Niinistö ”petaa selvästi pysyvämpää ratkaisua” sanoessaan Lännen Medialle näin:

”Uusi puheenjohtaja voi kääntää puolueessa uuden lehden. Haluan tukea valittavaa puheenjohtajaa ja olla mukana vaalityössä.”

Katseet vihreiden puheenjohtajakisassa kohdistuvat nyt kahteen henkilöön: Pekka Haavistoon ja Emma Kariin. Ville Niinistö nosti tänään Ylen Ykkösaamussa esiin nämä molemmat nimet ja arvioi, että Kari olisi pitempiaikainen ratkaisu, Haavisto taas lyhytaikainen konkarivalinta. Niinistö sanoi, että molemmat olisivat hänen mielestään erinomaisia valintoja puheenjohtajaksi. Myös Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajana tänä syksynä sijaistanut Maria Ohisalo kehuu molempia tviitissään.

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoitti hiljattain, että vihreiden pätkäpuheenjohtajan paikka on Pekka Haaviston, jos Haavisto paikan haluaa. LUE LISÄÄ: Näkökulma: Kaikki merkit viittaavat Pekka Haavistoon

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund on samoilla linjoilla.

”No niin. Niinistö ei asetu ehdolle. Mitä minä sanoin. Se on Haavisto”, Grönlund tviittaa.

Manninen arvioi tviitissään tilannetta näin:

”Niinistöläisten vaihtoehto lienee sitten Emma Kari. Ohisalolaisten kriteerit täyttää Pekka Haavisto.”

Vihreissä on ollut aiemmin jännitteitä, sillä Ville Niinistö on jakanut vihreitä. Toistaiseksi ainoa puheenjohtajaehdokas Outi Alanko-Kahiluoto syytti Niinistöä entisen avustajansa Emma Karin suosimisesta vuoden 2017 puoluekokouksen alla. LUE MYÖS: Ville Niinistö suosikkiväitteestä Ylellä: ”Emma Karia vähätellään – epäsopivaa”

Haavisto puolestaan antoi taannoin paljon puhuvan kommentin Ylelle.

”Monet ovat pyytäneet, ettei kukaan veteraaneista löisi kantaansa lukkoon… Hirveän tärkeää on, että tässä vaiheessa päätös olisi mahdollisimman yksimielinen. Tilanne, jossa puheenjohtaja valitaan niukalla enemmistöllä, olisi mahdoton juuri ennen vaaleja”, Haavisto sanoi.

Vihreät valitsee tulevana lauantaina ”pätkäpuheenjohtajan”, joka luotsaa puolueen eduskunta- ja eurovaaleihin. Kesällä 2019 puolue valitsee joka tapauksessa puheenjohtajan.

Syynä poikkeukselliseen tilanteeseen on vihreitä tähän syksyyn asti luotsanneen Touko Aallon sairastuminen masennukseen ja uupumukseen. Aalto ilmoitti hiljattain luopuvansa puheenjohtajuudesta.