Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Emma Kari on huolissaan pelottelusta ja valehtelusta politiikasta. Maahanmuuttovastaisuus on Karin mielestä ”helppo syntipukki” vaikeassa tilanteessa. Hän korostaa, että Suomelle ja suomalaisille on erityisen tärkeää jo sijainnin takia pitää huolta, että kriisitilanteessa olevat ihmiset saavat apua.

Kari haluaisi kieltää turkistuotannon ja muuttaa Suomen työllisyyspolitiikkaa kannustavammaksi. Hän kertoo aikovansa harkita ”jossain vaiheessa myöhemmin” lähteekö ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi, kun istuva puheenjohtaja Ville Niinistö väistyy kesällä.

Uusi Suomi tapasi Emma Karin eduskunnassa tänään tiistaina.

Mistä se kertoo, että maahanmuuttoa vastustava Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi, ja myös Euroopassa maahanmuuttovastaiset poliitikot ovat menestyneet?

–Meillä on hyvin pitkään sekä Suomessa että maailmalla poliittisessa keskustelussa, yhteiskunnallisessa keskustelussa lisääntynyt se, että haetaan kannatusta ja vaikutusvaltaa vetoamalla ihmisten syvimpiin pelkoihin. Se on tavallaan tehty totuuden kustannuksella. Trumpin kampanjassa, Brexit-kampanjassa Isossa-Britanniassa ja Unkarissa käydyissä kampanjoissa on näkynyt, miten poliittista kampanjaa tehdään suoranaisesti valehtelemalla – pelottelemalla ja valehtelemalla, Kari vastaa.

–On ihan ymmärrettävää, että kun jotain asiaa tarpeeksi monta kertaa toistaa, totuudenmukaisuus ei olekaan enää keskeinen asia, kun ihminen pelkää, että onko näin ja varmuuden vuoksi pitäisikö uskoa, hän lisää.

Kari on huolissaan myös ihmisoikeuksista.

–Tässä jää jalkoihin ihmisoikeudet ja yleensäkin kestävä politiikka. Tässä on totuus ollut ensimmäinen uhri näissä kampanjoissa. On tärkeää, että Suomessa pidetään kiinni siitä, että täällä puhutaan totta. Ja jos ne eivät puhu totta, ne haastetaan siitä. Ei päästetä poliitikkoja pälkähästä siitä, että eivät puhu totta, Kari sanoo.

Mitä pitäisi päätellä siitä, että maahanmuuttovastaisuus on näin voimakasta? Pitäisikö siitä tehdä jotain johtopäätöksiä tai muutoksia politiikkaan?

–Ainahan tällaiset tilanteet ovat olleet vaikeita, kun katsotaan maita, joihin on tullut paljon turvapaikanhakijoita. Tilanteessa, jossa taloudella menee huonosti, ihmisillä on paljon pelkoja ja huolia. Meidän talous on murroksessa, eriarvoistuminen lisääntyy. Silloin populistiselle liikkeelle syntipukkien löytäminen on helppoa niistä ihmisistä, jotka ovat muutenkin kaikista heikoimmilla, Kari vastaa.

–Tilanteessa, jossa ihmiset ovat huolissaan omasta ja lastensa tulevaisuudesta, pelkoa, epävarmuutta ja toivottomuutta on helppo lietsoa, hän toteaa.

Kari toivoo, että hyvinvointiyhteiskunta säilyisi, vaikka ajat ovat vaikeat.

–Silloin kun on vaikeat ajat, meidän arvomme testataan. Juuri silloin olisi tärkeää, että pidettäisiin kiinni tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, siitä että yritetään tehdä asioita niin, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy myös niille, jotka tulevat meidän jälkeemme, Kari sanoo.

Etenkin perussuomalaisten kannattaja arvostelevat usein vihreitä siitä, että he eivät ole huolissaan maahanmuuton tuomista haasteista, ja haluavat sinisilmäisesti kaikki turvapaikanhakijat Suomeen. Kari kuitenkin vakuuttaa, että vihreät ovat tietoisia maahanmuuton tuomista haasteista.

–On ihan selvää, että totta kai siihen liittyy isoja ongelmia, kun näin valtavat määrät ihmisiä joutuu pakenemaan kodeistaan. Siihen liittyy todella paljon ongelmia. Se on vaikea paikka paitsi näille ihmisille, heidän yhteisöilleen ja vaikea paikka niille yhteisöille, kaupungeille, kunnille maille, joihin nämä ihmiset joutuvat pakenemaa, Kari sanoo.

–Meidän [vihreiden] pointti on ollut, että vaikka meillä on ongelmia, se ei tarkoita sitä, että luovutaan täysin keskeisistä ihmisoikeusperiaatteista, jotka on luotu tilanteessa, jossa me [suomalaiset] pakenimme.

Hänen mielestään Suomelle ja suomalaisille on erityisen tärkeää pitää huolta, että hätätilanteessa ihmiset voivat saada turvapaikan.

–Pidän sitä erityisen tärkeänä, että jos jotain joskus sattuu, niin saan lapseni turvaan, hän sanoo.

Turkikset voitaisiin kieltää

Kari ihmettelee vihaa, jonka kohteeksi Sokos joutui viime viikolla ilmoitettuaan, että luopuu turkisten myymisestä. Hän korostaa, että viimeiset 15 vuotta yritys toisensa jälkeen on ilmoittanut luopuvansa turkiksista eettisiin syihin vedoten.

–Kun kävelee kaupungin keskustan läpi, on vaikeampi löytää kauppoja, jotka eivät ole sitoutuneet turkittomuuteen kuin toisinpäin. Silti tässäkin vaiheessa, kun yksityinen yritys ilmoittaa, että eettisten syiden takia luopuu niistä, tulee valtava hyökkäys heidän kimppuunsa, Kari ihmettelee.

–Se kertoo siitä, että meillä on todella vaikutusvaltainen, todella verkostoitunut [ryhmä], joka aktivoituu todella isolla arsenaalilla siinä vaiheessa kun yksityiset yritykset tekevät eettisiä valintoja, hän arvioi.

Kari muistuttaa, että vastaavantyyppinen kohu nähtiin kun kauppaketju Lidl ilmoitti luopuvansa häkkikananmunista.

–Monelta saralta haukuttiin tekopyhiksi, populisteiksi, syytettiin suomalaisen tuotannon alasajamisesta.

Hänen mielestään Suomen päättäjien pitäisi ottaa huomioon maailmanlaajuisesti kasvava eettisyyden trendi.

–Meidän pitäisi täällä varmistaa, että suomalainen tuotanto vastaa mahdollisimman hyvin tämän ajan kysyntää.

–Eduskunta saa katsoa peiliin, että me olemme olleet sallimassa nämä virikehäkkikanalat. Suomalaiset yrittäjät ovat laittaneet omaisuutensa kiinni, kun ovat investoineet tuotantolaitoksiin, mutta markkinat ajavat ohi, eivätkä ihmiset halua enää niitä, koska haluavat eettisempiä kananmunia, Kari kertoo.

Pääministeripuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kehotti viime viikolla ihmisiä boikotoimaan Sokosta turkiksista luopumisen takia. Karin mielestä yritysten pitäisi itse saada päättää, mitä tuotteita myyvät ilman, että kansanedustajat kannustavat ihmisiä boikotoimaan niitä.

–Erikoista tässä on se, että tahot, jotka ovat hyvin vahvasti puhumassa vapaan markkinatalouden puolesta, esimerkiksi kokoomus – tässä vaiheessa heidän kansanedustajansa sitten todella kovin sanoin arvostelevat yritystä siitä, että he tekevät itse oman harkintansa pohjalta tuotevalikoimia, Kari ihmettelee.

Sokos kertoi, että päätös turkisten luopumiseen lähti siitä, että turkistuotteille ei ole ollut kysyntää. Kari ihmettelee, miksi yritystä painostetaan pitämään myynnissä tuotteita, joille ei ole kysyntää.

–Pääministeripuolueesta tulee viesti, että ensin kehotetaan ihmisiä boikotoimaan heitä, mikä tarkoittaisi sitä, että valtaosaa Helsingin ja muiden kaupunkien keskustoissa pitäisi boikotoida, koska nämä linjaukset ovat aika yleisiä. Sitten todetaan, että tämän yksityisen yrityksen pitäisi lähteä tekemään markkinointia ja myynnin edistämistä tuotteille, joita suomalaiset eivät halua ostaa. Ei tämä ihan vapaalta markkinataloudelta oikein kuulosta, Kari kommentoi.

Kärnä on myös korostanut, että Suomessa tehdään turkiksia eettisesti, ja siksi erityisesti suomalaista turkistuotantoa pitäisi tukea. Kari on eri mieltä. Hän korostaa, että monessa Euroopan maassa turkistuotanto on kielletty, tai tiukasti säädelty.

–Esimerkiksi Saksassa eläimillä pitää olla mahdollisuus lajityypilliseen käytökseen, esimerkiksi ketuilla kaivaminen ja minkeillä uiminen. Ei meidän eläinten hyvinvointilainsäädäntö ole lähellä oleviin maihin verrattuna mitenkään edistyksellisiä, Kari sanoo.

Suomen ensimmäinen kansalaisaloite tehtiin turkistarhauksen kieltämisestä.

–Kun tätä keskustelua [turkistarhauksen kieltämisestä] käytiin eduskunnassa, puolueet todella laajasti totesivat, että meillä on paljon hyvinvointiongelmia, ja ongelmia, joihin pitää puuttua. Todettiin, että jos ei kielletä, tulee turkisasetus, joka korjaa ongelmat. Turkisas tehtiin, mutta nykyinen hallitus ensitöikseen kaatoi sen, eli sitä ei ole tulossa, Kari kertoo.

–Nyt nähdään, että reaktio Sokoksen ja Lidlin ilmoitukseen tekee näkyväksi sen valtavan lobbauskoneiston, mikä tässä talossa myös vaikuttaa. Hyvin verkostoituneet, hyvin vaikutusvaltaiset toimijat ovat liikkeellä, ja nyt kaikki näkivät sen, hän sanoo.

Pitäisikö turkistarhaus lopettaa Suomessa?

–Kyllä se minusta olisi oikea ja eettinen valinta. Kyllä meidän pitää kuunnella viimeisintä tutkimustietoa, joka meillä on eläinten hyvinvoinnista ja siitä, että ne voivat hyvin. Se on selvää, etteivät eläimet voi hyvin pienissä häkeissä, Kari vastaa.

Vihreiden puheenjohtaja väistyy – kuka tilalle?

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu väistymään tehtävästään ensi kesänä, koska puolueen säännöt velvoittavat luopumaan tehtävästä viimeistään kuuden vuoden jälkeen.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoi Ylelle, että seuraava puheenjohtaja voisi olla nainen. Hän ei kuitenkaan itse harkitse ehdokkuutta. Varapuheenjohtaja Touko Aalto kertoi Ylelle harkitsevansa vakavasti.

Kari ei tyrmää puheenjohtajaehdokkuuttaan, kun Uusi Suomi kysyy asiaa.

–Tämä on yksi asia, jota pitää jossain vaiheessa olla pohtimassa, mutta sen aika ei ole nyt, hän sanoo.

Vihreät nimeävät pian myös pormestariehdokkaansa Helsinkiin. Kari ei täysin suoraan tyrmää kiinnostusta pormestariehdokkuuteen, mutta kokee, että hänen paikkansa on enemmän eduskunnassa kuin pormestarina.

Kuntavaaleihin vihreät lähtevät itsevarmoina. Kari uskoo, että vihreillä on mahdollisuus nousta Helsingin suurimmaksi puolueeksi.

–Helsingissä näkyy erityisesti tällä kaudella mitä on tapahtunut, kun vihreillä on paljon valtaa. Tulee hyvin paljon palautetta siitä, että Helsinki on muuttunut todella paljon, Kari kertoo.

–Puolustetaan päiväkoteja, kouluja, investoidaan joukkoliikenteeseen, rakennetaan kaupunki niin, että ihmisten ei tarvitse omistaa autoa, hän luettelee vihreille tärkeitä teemoja.

”Työttömät eivät kaipaa keppiä, vaan mahdollisuuksia”

Kari haluaisi, että Suomen työllisyyspolitiikka olisi kannustavampaa. Hän uskoo, että ihmiset haluavat töihin oikeissa olosuhteissa.

Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen arvosteli marraskuussa Suomen Kuvalehdelle järjestelmää, joka ”maksaa ihmisille olemisesta” ja kertoi, että lakkauttaisi vastikkeettoman sosiaaliturvan.

Karin mielestä Aaltosen avaus toimii täysin sitä vastaan, että eduskunnassa ollaan viemässä eteenpäin perustulokokeilua.

–Perustulokokeilussa vihreiden ajatus on ollut hyvin vahvasti se, että meidän sosiaaliturvajärjestelmämme on jäänyt jälkeen maailmassa. Me tiedämme, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset elävät. He ovat freelancereita, pätkätyöläisiä, he eivät välttämättä tiedä, koska se pätkä tulee. Jotkut tekevät kolmea päivää viikossa. Yrittäjät joskus saavat tuloa, joskus eivät, Kari sanoo.

–Työelämä on muuttunut monimutkaiseksi ja työsuhteet ovat muuttuneet vaihteleviksi ja epävarmoiksi. Meidän pitäisi miettiä sosiaaliturvaa niin, että ihmisillä olisi aina olemassa tietty turva, jonka he automaattisesti saavat, ja se ei koskaan estäisi sitä, että ihmiset ottavat työtä vastaan, mutta kuitenkin aina työn vastaanottaminen olisi kannustavaa, hän kertoo.

Kari pitää Aaltosen lausuntoa ”hyvin erikoisena”, koska hallituksella ja eduskunnalla on tahtotila perustulon viemisestä eteenpäin.

–Nyt mennään täysin toiseen suuntaan. Kuitenkin kyse on siitä, että pitäisi vapauttaa ihmisiä, poistaa kaikki kannustinloukut, mahdollistaa aina työn vastaanottaminen ja hoitaa niin, että aina kannattaisi ottaa lyhytkin työ vastaan. Tämähän [Aaltosen lausunto] toimii täysin sitä vastaan, Kari sanoo.

Kari uskoo, että suurin osa työttömistä ihmisistä haluaisi töihin. Hän korostaa, että työttömät eivät tarvitse keppiä, vaan mahdollisuuksia.

–Jokainen joka itse on kokenut työttömyyttä, tietää, että kyse on vaikeasta asiasta, jota hyvin harva itselleen haluaa. Meillä pitäisi olla vähän enemmän luottamusta ihmiseen. Meillä on erilainen ihmiskuva hallituksen kanssa. He ajattelevat, että ihmisiä pitää pakottaa. Me ajattelemme, että pitää mahdollistaa.