Asuntolainojen sitominen alle kymmenen vuoden viitekorkoihin tulisi kieltää Suomessa, ehdottaa vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Metsola syyttää suomalaisten suosimia lyhyitä viitekorkoja monista Suomen asuntomarkkinoiden ongelmista.

Hän uskoo, että pitkät korot vakauttaisivat asuntomarkkinoita, jolloin asuntojen hintojen vaihtelu tasaantuisi, rakennusyhtiöiden ei tarvitsisi pelätä kysynnän yhtäkkistä hiipumista ja asunnonostajat osaisivat paremmin ennakoida maksukykynsä.

-Asuntomarkkinan rakenteellisten ongelmien ratkaiseminen on vaikeaa joka tapauksessa. Lyhyiden korkojen heilahtelujen riepottelemilla markkinoilla se on liki mahdotonta, Metsola kirjoittaa blogissaan.

Käytännössä lyhyiden euribor-korkojen kieltäminen tarkoittaisi tällä hetkellä halvimpien asuntolainojen katoamista. Kymmenen vuoden korko on tällä hetkellä noin 2,6 prosenttia, kun 12 kuukauden euribor on vajaan 1,5 prosentin tasolla. 12 kuukauden euribor oli vielä kesällä 2008 yli viiden prosentin tasolla.

Muun muassa Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila kommentoi viikko sitten Helsingin Sanomissa, että pitkien korkojen viimeaikaisesta laskusta huolimatta lyhyemmät euriborit voivat yhä olla pitkällä aikavälillä keskimäärin halvempia kuin pitkät korot.

Vuokraturvan Metsolan mukaan lyhyiden korkojen heilahtelu saa asuntomarkkinat ylireagoimaan ja hämärtää asuntovelallisten tajua normaalista korkotasosta. Metsola ottaa esimerkiksi pankkien nykyisin stressitestinä - niin sanottuna "kauhukorkona" - käyttämän kuuden prosentin koron, joka oli hänen mukaansa aivan tavallinen asuntolainan korko vielä muuta vuosi sitten.

- Kunkin hetken lyhyiden korkojen taso on todellisuudessa asuntomarkkinoiden kannalta täysin epäoleellinen. Pitkän aikavälin keskimääräinen korkotaso ratkaisee, Metsola kirjoittaa.

Metsola kirjoittaa pitäneensä eurooppalaista tapaa sitoa asuntolainat kymmenien vuosien kiinteään korkoon vanhoillisena ja jäykkänä vielä muutama vuosi sitten. Viime vuosina asuntomarkkinoita seuratessaan hän on tehnyt täyskäännöksen.

-Herää epäilys, että ehkäpä monet muut maat eivät olekaan sitoneet asuntolainojaan pitkiin korkoihin pelkkää tyhmyyttään tai vanhoillisuuttaan, Metsola pohtii.

Vuokraturvan omaan liiketoimintaan, vuokra-asuntoihin, lyhyiden korkojen heilahtelu heijastuu Metsolan mukaan nopeina nousuina ja laskuina sekä vuokrahinnoissa että vuokra-asuntojen kysynnässä.

Pitäisikö lyhyet euribor-korot kieltää? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.