Lockheed Martinin valmistaman F-35-monitoimihävittäjän kehitysohjelmalle on tullut lisähintaa, arvioi yhdysvaltalaisviranomaisten tuore raportti.

GAO eli U.S. Government Accountability Office, paikallinen versio Valtiontalouden tarkastusvirastosta, julkaisi tiistaina vuosittaisen raporttinsa, jossa se tarkastelee F-35:n ja sen ympärille kehitetyn infrastruktuurin kustannuksia.

Raportin mukaan toimitettujen koneiden hinnat ovat edelleen laskussa ja toimitusmäärät kasvussa/tuotantoerä. Tuoreimman sopimuksen mukaan tulevassa tuotantoerässä 14 Yhdysvalloille ja muille asiakasmaille toimitettavien 351 F-35A -koneyksilön yksikkökustannus on laskenut 73 miljoonaan dollariin.

Ilmavoimakäyttöön tarkoitettu F-35A on ehdolla myös Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi ilmavoimien HX-hankkeessa.

Viime vuonna toimitetuista F-35 -koneista 117 kappaletta toimitettiin ajoissa ja 17 myöhästyi aikataulustaan.

Sen sijaan moottorivalmistaja Pratt&Whitneyllä on suuria ongelmia saada koneiden moottoritoimitukset aikataulunmukaisiksi. Vuoden 2019 aikana P&W toimitti yhteensä 139 kappaletta F135-moottoreita, joista vain 13 voimanlähdettä aikataulun mukaan. (F-35 on yksimoottorinen hävittäjä.)

Samoin moottorien valmistusprosessin aikana havaittujen laatuongelmien määrä jatkaa kasvamistaan.

Ongelmia on myös alihankintaverkostossa. GAO ennustaa myös, että pulmat voivat lisääntyä nyt, kun Turkki on suljettu pois F-35 -ohjelmasta ja turkkilaisille alihankkijoille täytyy löytää korvaajat.

Kustannus- ja aikataulupaine kohdistuu muun muassa F-35:n nk. Block 4 -teknologiapäivitykseen.

Taistelukoneiden elinkaaren aikana niiden kyvykkyyksiä kasvatetaan rutiininomaisesti joidenkin vuosien välein tehtävillä päivityspaketeilla, joilla koneisiin tuodaan sekä uutta ohjelmistoa että rautaa, esimerkiksi sensoreita tai aseita.

Vielä toukokuussa 2019 Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi, että F-35:n neljäs päivityskierros maksaisi 10,6 miljardia dollaria vuoteen 2024 mennessä.

Nyt GAO kertoo, että kustannusarvio on kasvanut 14 prosentilla yhteensä 12,1 miljardiin dollariin. Myös Block 4 -päivitysten aikataulu venyy vuoteen 2026 asti.

Yhdysvalloille F-35:n hankintaohjelma on sen sotilashistorian kallein. GAO:n mukaan ohjelman arvioidut kokonaiskustannukset kasvoivat viime vuonna 22 miljardilla dollarilla yhteensä 428 miljardiin.

Arvioon sisältyy yhteensä 2 470 koneen suunnitellut hankinnat Yhdysvaltain asevoimille vuoteen 2044 asti.

GAO arvioi, että vaikka valmistaja onkin muuttanut valmistusprosessejaan ongelmien ratkaisemiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi, työtä on vielä tehtävänä. Viranomaisen mukaan F-35 -ohjelmasta vastaavan Joint Program Officen pitääkin evaluoida valmistusketjuun liittyvät riskit, sillä muuten on mahdollista, että asevoimat sekä ulkomaiset F-35 -asiakkaat eivät vastaanota heille luvattua laatutasoa.

Lue seuraavaksi: