Tietosuojavaltuutettu on julkaissut jo jonkin aika sitten lupaamansa ohjeistuksen henkilötietojen käsittelystä taloyhtiöissä.

”Vakiintuneen viranomaistulkinnan mukaan nimitaulu ei muodosta itsenäistä henkilörekisteriä, ja sen olemassaolo on perusteltua pelastustoiminnan helpottamiseksi”, toteaa Tietosuojavaltuutetun toimisto linjauksessaan.

Toimisto muistuttaa myös, että osassa kuntia velvoite nimitaulun pitämiseen kiinteistön rappukäytävässä perustuu rakennusjärjestyksen määräyksiin.

"Ohjeistus noudattaa iloksemme Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton aiemmin, jo talvella 2018, luomia gdpr-tulkintoja", toteaa lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliiton verkkosivulla.

Taloyhtiöissä on esillä myös muita nimilistoja esimerkiksi saunavuoroista.

"Taloyhtiöiden johdon on harkittava, millä tarkkuudella merkinnät muihin listoihin on tarpeen tehdä. Vuorolistoihin ei pidä kirjata tarpeettomasti henkilötietoja, kuten nimiä. Saunan varauslista tai yleisissä tiloissa oleva lista pysäköintipaikanhaltijoista on tietojen minimoinnin periaatteen perusteella suositeltavaa siis ilmaista joko merkinnällä 'varattu' tai huoneiston numerolla”, Tietosuojavaltuutetun toimisto linjaa.

Suomen taloyhtiöissä on yhteensä noin 2,7 miljoonaa asukasta. Leijonanosa yhtiöistä on kerrostaloja rappukäytävineen.