Tiedot pienpanimoiden käytännön vaikeuksista saada alkoholiuudistuksen mahdollistamia ulosmyyntilupia herättävät keskustelua.

Yleisradio raportoi asiasta tiistaina. Pienpanimoille on alkuvuodesta selvinnyt, että uuden alkoholilain mukaisen ulosmyyntiluvan saaminen ei ole läpihuutojuttu. Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa hakeneista 15 panimosta vain neljä on saanut luvan.

Panimoyhtiö Tujulta kerrotaan Ylelle, että aluehallintovirasto edellyttää panimolta erillistä myymälätilaa – muun muassa 2,2 metriä korkeita seiniä – ja elintarvikehuoneiston rekisteröintiä luvan myöntämiseksi. Myymälän pitää olla nimenomaan erillinen tila, mutta sijaita panimon välittömässä läheisyydessä.

Ylen mukaan luvan hakemisen monimutkaisuus on yllättänyt jopa lupia myöntävät viranomaiset.

– Tämä liittyy Alkon monopoliin. Sen suojelemiseksi alkoholin myymiseltä vaaditaan tiettyjä kriteerejä, ylitarkastaja Markus Leivonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoi Ylelle. Tarkennus: Leivonen viittasi tällä kommentillaan käsityöläisoluen myymisen kriteereihin, ei panimomyymälätilan seinärakenteisiin. Lue lisää jutun alaosasta.

Ylitarkastajan kommentti on herättänyt huomiota. Muun muassa liberaalia talouspolitiikkaa ajavan ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen kommentoi asiaa Twitterissä.

– Virkistävää kuinka virkamies ei viitsi edes yrittää valehdella, että asialla olisi jotain tekemistä alkoholihaittojen vähentämisen kanssa. Kyse on puhtaasti Alkon suojelemisesta, Kiesiläinen kirjoittaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja Amos Ahola tarttuu myös aiheeseen Puheenvuoron blogissaan.

– Saattaa olla että Markus [Leivonen] saa sanomista viimeistään huomenissa, mutta haluan kuitenkin kuvitella, että kyseessä on vapaustaistelija joka on saanut tarpeekseen. Kannustan kaikkia virkamiehiä lopettamaan päättömien ohjeistusten noudattamisen ja vuotamaan ne medialle, Ahola piikittelee.

Kantansa ilmoitti myös oppositiopuolue vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö.

– Pienpanimoiden ulosmyyntiä piti alkoholilailla helpottaa. Nyt näyttää siltä, että byrokratia soveltaa lakia alkoa suojellakseen tavalla, joka polkee yrittäjyyttä ja olutkulttuurin monipuolistamista. Vain harva saanut ulosmyyntiluvan (3/15). Hallitus, nyt olisi täsmennyksen paikka, Niinistö toivoo.

Uusi Suomi ei keskiviikkona aamupäivällä tavoittanut ylitarkastaja Leivosta kommentoimaan asiaa tarkemmin.

Päivitys 8.2.: Leivonen on myöhemmin korostanut, että hänen lausuntonsa on irrotettu asiayhteydestään. Vaatimukset panimomyymälän seinärakenteista tulevat EU:n elintarvikelaista, elintarvikehygienia-asetuksesta ja valmistusverolaista. Leivosen mukaan näillä vaatimuksilla ei ole tekemistä Alkon monopolin tai sen suojelun kanssa. Sen sijaan käsityöläisoluen (ja myös tilaviinin) vähittäismyyntiluvat ovat poikkeus Alkon monopolista. Tämän vuoksi alkoholilaissa on tarkasti säännelty käsityöläisoluen määritelmä niin valmistustavan, valmistusmäärän kuin fyysisen, taloudellisen ja oikeudellisen riippumattomuuden osalta, ja myyntiluvan saaminen edellyttää kyseisen lainkohdan ehtojen täyttämistä.

- Perimmäisenä syynä alkoholilain edellä mainituille kriteereille on (kuten kaikki tiedämme) Alkon monopolin suojelu, Leivonen tarkentaa Uudelle Suomelle.

Alkoholilain kokonaisuudistuksessa on linjattu, että alkoholilain on yhä tarkoitus ”ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja ja ongelmia”, ja ”tämän vuoksi esimerkiksi Alkon vähittäismyyntimonopoli ja alkoholielinkeinojen luvanvaraisuus säilytettäisiin”. Kuitenkin alkoholin saatavuutta lisätään uudessa laissa erityisesti vähittäismyynnissä.

Lue myös: Kansanedustaja ällistyi tuoreesta Väyrys-käänteestä: ”Ainekset elokuvalle”

Juttua tarkennettu 8.2.: Virkamies Markus Leivonen kertoo viitanneensa Alko-kommentillaan käsityöläisoluen myynnin kriteereihin, ei myymälän seinärakenteisiin. Lisäksi tarkennettua tietoa Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelemistä ulosmyyntiluvista: virastossa on tällä hetkellä vireillä 11 käsityöläisoluen vähittäismyyntilupaa koskevaa hakemusta. Neljälle pienpanimolle on myönnetty käsityöläisoluen vähittäismyyntilupa tähän mennessä. Yhtään hakemusta ei ole hylätty, vaan käsittely on kesken.