Virossa hallitus on ilmoittanut hyväksyvänsä maan parlamentin äänestyksen tuloksen ja vievänsä Viron mukaan YK:n siirtolaisuusasiakirjaan, joka tunnetaan lyhenteellä GCM. Jälkipuheet maanantain äänestyksestä jatkuivat tiistaina.

Viron hallitus vei GCM-sopimukseen liittymisen parlamenttiin, koska hallitus ei kyennyt itse löytämään yhteistä linjaa asiassa. 101-jäseninen parlamentti äänesti maanantaina GCM:n hyväksymisen puolesta äänin 41–27, hallituspuolue Isänmaan (Isamaa) vastustaessa asiaa. Äänestystä edelsi tuntien keskustelu.

Opposition Reformipuolue jättäytyi äänestyksen ulkopuolelle 30 edustajallaan. Puheenjohtaja Kaja Kallas arvosteli tiistaina, että äänestys, jossa vain osa hallituksesta ja alle puolet parlamentin jäsenistä puolsi GCM:ään liittymistä, on osoitus hallituksen ”epäonnistumisesta”. Reformipuolue on hallituskriisin aikana kytännyt paikkaa nousta hallitukseen, mutta toisaalta ollut valmis hyväksymään GCM:n ehdollisesti.

Viron hallitus – myös kriittinen Isänmaa-puolue – kuitenkin vakuuttaa, että hallitus kykenee jatkamaan kautensa loppuun eli ensi kevään vaaleihin asti. Pääministeri Jüri Ratas kertoi ERR:n mukaan, että Viro toimii YK:n sopimuksen kanssa parlamentin päätöksen mukaisesti. Asiasta ei enää keskustella hallituksessa.

Hallituksen mukaan äänestystulos ei ole epäonnistuminen, vaan vastaa parlamentin tämänhetkisen kokoonpanon näkemystä.

”Kunnioitan ja tunnustan parlamentin päätöstä tukea YK:n siirtolaisuussopimusta”, Ratas sanoi.

Ratas korosti, että GCM ei ole oikeudellisesti sitova sopimus. Sosiaalidemokraattien ulkoministeri Sven Mikser totesi, että ”kenelläkään meistä ei ole salaista agendaa edistää massasiirtolaisuutta Viroon”.