Viron nopean kallistumisen taustalla ovat palkkaralli, veronkorotukset ja markkinoiden pieni koko. Hintatasoa nostaa myös yhteiskunnan eriarvoisuus.

Muutos on ollut nopea. Vielä vain pari vuotta sitten Viro oli tyylipuhdas halpamatkakohde, jota sellaisena myös markkinoitiin. Nyt Virossa moni tuote ja palvelu on jo kalliimpi kuin Suomessa, mutta edullisempaakin löytyy, jos vain viitsii etsiskellä.

LUE MYÖS: Virossa kriisikokous – aiheena Suomi: ”Suomalaisturisti on muuttunut oleellisesti”

Viron kallistumiseen on monia syitä ja niistä yksi tärkeimpiä on palkkaralli, joka nostaa keskipalkkaa 6−7 prosentin vuosivauhdilla. Palkankorotukset valuvat suoraan kulutukseen, mikä kiihdyttää inflaatiota − joka sitten syö suuren osan palkankorotuksista.

Viro on palkkoja nostaessaan pakkoraon edessä. Viron Suhdanneinstituutin johtaja Marje Josing sanoo, että virolaiset häipyvät ulkomaille töihin, jos eivät palkat kotimaassa kasva riittävän ripeästi. Työvoimaa pienessä Virossa on vain erittäin rajallisesti.

Vaikka etenkin elintarvikkeet Virossa ovat jo Suomen hinnoissa, on Viron keskipalkka silti vasta noin kolmasosan Suomen vastaavasta. Viro on syvien tuloerojen maa, jossa hyväpalkkaiset asuvat ja kuluttavat Tallinnassa.

Hinnoitteludynamiikka on Virossa erilainen kuin Suomessa. Virossa ei myyntivolyymin kasvattamiseen kiinnitetä samalla tavalla huomiota kuin myyntikatteen kasvattamiseen. Virossa ravintola myy ennemmin tunnissa viisi kallista annosta kuin 50 kohtuuhintaista.

Palvelualan työvoima on Virossa vielä edullista, mutta liiketilojen vuokrat Tallinnassa yllättävän kalliita, ellei pääse Tallinnan kaupungin vuokralaiseksi. Tallinnassa kaupungin perimät terassimaksut ovat moninkertaiset verrattuna Helsinkiin, ja myös sähkö, vesi, lämmitys ovat Suomen hinnoissa. Viro verottaa ansioiden sijaan kulutusta, mikä heijastuu hintoihin.

Turistit nostavat hintatasoa Tallinnassa ja etenkin kesäaikaan Pärnussa. Muualla Virossa on halvempaa. Risteilyturistit kaukaa viettävät Tallinnassa vain pari tuntia kerran elämässään, joten he ovat valmiita maksamaan oluesta kympinkin. Suomalainen ei ole.

Moni asia on Virossa silti yhä edullisempi kuin Suomessa, kuten tästä vertailusta selviää:

Alkoholi. Suomessa Lidlistä ja marketeistakin saa perusolutta jo halvemmalla kuin Virosta, mutta Virossa alkoholi on usein tarjouksessa. Virossa alkoholi on kallistunut erittäin nopeasti viime vuosien veronkorotusten vuoksi, mutta laivayhtiöt myyvät olut- ja lonkerosalkkuja yhä edullisesti. Viina Virossa on yhä reilusti halvempaa kuin Suomessa, mutta laadukkaat viinit kalliimpia.

Elintarvikkeet. Viro on Euroopan kärjessä elintarvikkeiden hinnannousussa, eikä enää edes peruselintarvikkeita kannata ostaa Virosta ainakaan hinnan takia. Elintarvikekorin hinta on halvempi Helsingin keskustassa kuin Tallinnan keskustassa. Edullisesti Tallinnassa saa torilta.

Ravintolat. Ravintolaruoka on Virossa edullisempaa kuin Suomessa etenkin vähän fiinimmässä ravintolassa. Tallinnassakin voi lounaskeiton saada yhä kolmella eurolla. Buffettyylisiä lounasravintoloita Virossa on niukasti, ja ne ovat valikoimiltaan vaatimattomia. Oluttuopin Tallinnassa voi saada yhä myös 3−4 eurolla, eli samalla hinnalla kuin Kontulassa.

Kahvilat. Pauligin Robert’s-kahvilan aamulatte maksaa Helsingissä 2,90 euroa ja Tallinnassa 2,40 euroa. Tallinnan kahvilat eivät enää ole suomalaisellekaan erityisen edullisia etenkään turistirysäalueella ja kahvista voi joutua maksamaan jo yli neljä euroa. Laitakaupungilla ja maalla leivonnaiset ovat edullisia.

Matkaliput. Tallinnan kaupunki pitää matkaliput edullisina, ja Tallinnan asukkaille ilmaisina. Tallinnassa turisti maksaa ratikkalipusta kaksi euroa, jos ostaa sen kuljettajalta, kun Helsingissä hinta automaatissa on 2,50. Matkakortilla hinta on Tallinnassa 1,10. Taksien hinnoissa Tallinnassa on rajana vain mielikuvitus, vaikka kaupunki on asettanut niille kattohinnat.

Museoliput ja pääsymaksut. Tallinn Card maksaa yhdeksi vuorokaudeksi 26−36 euroa, Helsinki Card 49 euroa.

Uimahallit ja kylpylät. Virossa kylpyläkulttuuri on erilainen kuin Suomessa, ja hinnat ovat etenkin olosuhteisiin suhteutettuina korkeita. Puolet virolaisista ei osaa uida. Viron ainoa 50 metrin uima-allas on Tartossa, mutta vielä tänä keväänä saadaan pitkä allas Tallinnaankin.

Lasten tavarat. Uusina ostettuina lasten lelut ja vaatteet ovat Virossa kalliimpia kuin Suomessa, Lego-pakettien kohdalla hintaero voi olla 50 prosenttia. Myös lastenkirppiksillä hinnat ovat Helsingissä matalampia kuin Tallinnassa.

Autonhuollot. Huolloissa hintahaitari on Virossa ja etenkin Tallinnassa leveä. Pääsääntöisesti huollot ovat Virossa huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, mutta mikään itsestäänselvyys se ei enää ole. Halvemmalla pääsee, jos osaa viroa.

Asuinkustannukset. Asuinkustannukset Virossa alkavat olla Suomen hinnoissa, ja kalliimmatkin, jos käytössä on sähkölämmitys. Siivous ja muu työ on edullista. Isännöintipalvelut ovat Virossa edullisia, mutta niiden palvelut vastaavasti karsittuja.

LUE MYÖS: Suomalaisilla selitys Viro-mysteerille: ”Yleinen asenne on, että asiakas on ongelma” – Neuvostoliiton jälki näkyy