Virolaiset hoitajat ehdottavat palkkavaatimustensa rahoittamista mietojen alkoholijuomien valmisteveron korotuksella. Viron lääkärien ja hoitajien lakkoa tulee pian täyteen kolme viikkoa.

Hoitajaliitto vaatii mietojen alkoholijuomien verotuksen nostamista vahvan alkoholin verotuksen tasolle. Korotus yli kaksinkertaistaisi mietojen alkoholijuomien verot.

Viron panimoliiton mukaan noin 13 prosenttia Virossa myydystä oluesta viedään Suomeen. Tämä tarkoittaisi yli 10 miljoonaan lisälaskua suomalaisille matkailijoille.

Lääkäriliitto torjui eilen sairaaloiden liiton (työnantaja) sovintoesityksen ja palannee neuvottelupöytään aikaisintaan ensi viikolla.

Lakon aikana lääkärin vastaanotolle ovat päässeet vain kiireelliset tapaukset, raskaana olevat naiset, alle 18-vuotiaat lapset ja syöpäsairaat.

Lakko on vähitellen laajentunut kaikkiin Viron suurimpiin sairaaloihin. Sopimuskiistan keskeisimmät kipukohdat ovat olleet lääkäreiden ja hoitajien vaatimukset palkankorotuksista ja työmäärän alentamisesta.

Lisäksi kiistaa on sopimuskauden pituudesta. Työnantaja tarjosi aiemmin 11,7 prosentin korotuksesta kahden vuoden ajalla, jonka lääkäriliitto torjui. Lääkäreiden keskimääräinen tuntipalkka on Virossa 8,7 euroa.

Sairaanhoitajien sekä terveydenhoitajienliitto on ilmoittanut olevansa valmis sopimaan kahden vuoden sopimuksen.

Sairaanhoitajien liitto on vaatinut minimituntipalkaksi viittä euroa. Tällä hetkellä tuntipalkka on 3,83 €. Liiton laskelmien mukaan palkkakulut nousisivat 34,6 miljoonaa euroa.

Lääkäri ja hoitajapula vaivaavat Viroa pahemmin kuin Suomea. Virolaistutkimuksen mukaan pohjoismaissa työskentelee neljä hoitajaa jokaista lääkäriä kohden. Virossa vastaava luku on kaksi.

Lähteet: ERR, Arst.ee, TAI, E24, Postimees