Olutliiton puheenohtaja Heikki Kähkönen on tehnyt laskelmia alkoholin valmisteveron nostamisen vaikutuksista hintoihin Virossa. Vaikka valmisteveroa aiotaan nostaa 15 prosenttia, ovat vaikutukset marginaaliset esimerkiksi suomalaisten turistien rahtaamien juomien hintoihin.

- 24 tölkin Karhu 5,4 % -olutsalkun ulosmyyntihinta Tallinnan satamassa nousisi 12,99:sta 13,35 euroon. Mainittakoon, että Suomessa pelkästään alkoholivero samasta pakkauksesta on 13,70 euroa ja myyntihinta Alkossa 47,00 euroa. Tallinnan satamassa 4,99 euron Vergi 40 % -viinapullon hinta nousisi 5,48 euroon. Suomessa pelkkä alkoholivero on 9,11 euroa ja puoli litraa Saaremaa Vodkaa maksaa Alkossa 14,99 euroa, Kähkönen kalkyloi Puheenvuoron blogissaan.

Hänen johtopäätöksensä on, että muutoksella ei ole mitään vaikutusta viinarallin jatkuvuuteen tai alkoholijuomien hintaeroihin Suomen ja Viron välillä. Viron veronkorotuksista uutisoi tänään Ilta-Sanomat "isona korotuksena".

Olutliitto ry on oluenkuluttajien valtakunnallinen ja riippumaton etujärjestö. Se kertoo tehtävänään olevan "puolustaa oluenkuluttajien oikeuksia sekä vaalia olutkulttuuria toimien oluen monipuolisen tarjonnan säilymisen puolesta".