Virossa presidentti Kersti Kaljulaid on ottanut kantaa maan hallituskriisiin ilmoittamalla, että Ekre-puolueen ministerin Martin Helmen ei tulisi saada jatkaa hallituksessa.

Kansallispopulistisen Ekren puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme ja hänen poikansa Martin Helme, valtiovarainministeri, yrittivät viime viikolla erottaa Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen päällikön Elmar Vaherin. Kaksikon mukaan poliisijohtaja Vaher oli ollut epärehellinen väittäessään sisäministeriön aikovan vähentää poliisilaitoksen resursseja.

Kahden Helmen pyrkimykset pysäytti pääministeri Jüri Ratas, joka tuki Vaheria. Presidentti Kaljulaid tapasi Ratasin maanantaina viikonlopun kriisin jälkeen.

”Minun mielestäni ministerin täytyy noudattaa lakia, ja jos he eivät noudata, he toimivat laillisuusperiaatetta vastaan”, Kaljulaid sanoo ERR:n mukaan.

”Mielestäni tämä oli vakava yritys heittää laillisuusperiaate katuojaan. Kerroin myös pääministerille, että mielestäni sellaisella ministerillä ei tulisi olla sijaa hallituksessa.”

”Missään laillisuusperiaatteen mukaan toimivassa valtiossa lakia vastaan toimivan, omaa poliittista tahtoaan tavoittelevan ministerin ei tulisi saada jatkaa virassaan.”

Virolaislehdistön mukaan presidentti kohdisti kovimman arvostelunsa nuorempaan Helmeen.

Kaljulaid myönsi kuitenkin päätöksen olevan Viron parlamentin eli Riigikogun käsissä. Hän katsoo myös, että tapaus ja poliisipäällikön jatkaminen virassaan osoittavat Viron oikeusvaltion vahvuuden.

LUE MYÖS: Virossa kuohuu: Väkivallasta syytetty ministeri erosi heti – EKRE haukkuu presidentti Kaljulaidin ”tunteellisesti järkyttyneeksi naiseksi”