Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilves sanoo, että kansallisvaltio on psykologisesti niin tarpeellinen ja luonnollinen yhteisö, että se ei häviä mihinkään.

- Kun suurten kansojen edustajat puhuvat “pahasta nationalismista”, en voi ottaa heitä vakavasti. He eivät ymmärrä, mitä tarkoittaa oman kielensä ja kulttuurinsa menettäminen, sanoo presidentti Ilves uusisuomi.fi:n erikoishaastattelussa, joka on tehty Viron 90-vuotisjuhlien kunniaksi.

Presidentti Ilves pohtii menneitä, mutta koko ajan myös nykyhetki on hänen ajatuksissaan läsnä. Viro itsenäistyi uudelleen vuoden 1991 syksyllä oltuaan Neuvostoliiton ikeen alla toisesta maailmansodasta lähtien.

Suomi tasapainoili Viron itsenäistymisvuonna tilanteessa, jossa Neuvostoliitto kävi väistämätöntä tietä kohti hajoamistaan. Lännessä suhtautuminen itään oli Ilveksen mukaan joissain tilanteissa erikoista.

- En tiedä, tunteeko Helmut Schmidt [Länsi-Saksan liittokansleri 1974-1982] häpeää siitä, että hän päivä sotatilanteen julistamisen jälkeen Puolassa 1981 ilmoitti, että kenraali Jaruzelski on todellinen puolalainen patriootti. Puhumattakaan entisestä Suomen presidentistä, joka ilmoitti 1990-luvun alussa, että Viron itsenäisyys ei ole Suomen etujen mukaista, sanoo presidentti Ilves.

Ilveksen mainitseman entisen Suomen presidentin täytyy olla Mauno Koivisto (presidenttinä 1982-1994), joskaan tuollaista Koiviston Viro-lausuntoa ei arkistoista äkisti löydy. Tammikuussa 1991 Koivisto piti kyllä paljon ulkopoliittista keskustelua synnyttäneen Baltia-puheenvuoron, kun itsenäisyyshaaveet Baltian maissa olivat voimissaan ja Neuvostoliitto siis vielä olemassa. Helsingin Sanomien arkiston mukaan Koivisto sanoi tammikuun 1991 puheenvuorossaan esimerkiksi seuraavasti:

- Mehän emme tietystikään puutu Neuvostoliiton sisäisiin asioihin. Suomi on tunnustanut de facto Baltian maiden liittämisen Neuvostoliittoon ja me pidämme tietysti kiinni kaikesta siitä, mitä kansainvälisesti on sovittu.

Koivisto-sivallusta lukuun ottamatta presidentti Ilves on tyytyväinen Viron suomalaisilta saamaan tukeen. Isoveli-asetelma, jota Suomessa ylläpidetään, ei tosin aina miellytä.

- En tunne yhtään virolaista poliitikkoa, joka opettaisi Suomea. Politiikan lisäksi myös mediassa näemme opetuksia suomalaisilta. Kun Virossa on ongelma, Suomessa on ollut samanlainen ongelma, ja Virolle suositellaan ongelman ratkaisemista samalla tavalla kuin Suomi on sen ratkaissut. Minua hävettäisi, jos virolaislehdistö käyttäytyisi näin.

Yhdysvalloissa varttunut, vasta 30-vuotiaana Eurooppaan muuttanut, presidentti Ilves pitää selvänä, että suomalaiset eivät halua Natoon, kun taas virolaiset ovat mielellään Natossa.

-Viron ulkopolitiikka on suorapuheisempaa, suomalaiset ovat varovaisempia.

Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilveksen tapasi uusisuomi.fi:ssä blogia pitävä Iivi Anna Masso. Uusi Suomi onnittelee 90-vuotiasta Viroa!