Alkoholisota Viron ja Latvian välillä sai uuden käänteen loppuviikosta, kun Latvian parlamentti, saeima, päätti uusista alkoholiveron korotuksista.

Alkoholiveron suuruudesta riippuvaiset toimialat, kuten turismi, voivat molemmissa maissa pitää seimin päätöstä joko voittona tai tappiona, sillä veroa kyllä nostetaan, mutta ei niin paljon kuin ensin aiottiin.

Latvia korottaa alkoholiveroa keskimäärin viisi prosenttia tänä vuonna ja saman verran ensi vuonna.

Suuremmista veronkorotuksista luovuttiin, sillä ne olisivat syöneet liikaa Latvian kilpailukykyä. Viro ja Latvia ovat vuoroin nostaneet ja vuoroin laskeneet alkoholiveroaan ja sen myötä seuranneet alkoholituristien kerääntymistä milloin Viron ja milloin Latvian puolelle rajaa.

Ero kuivuu puoleen

Viron alkoholintuottajien ja -maahantuojien liiton, ATML:n, toimitusjohtaja Triin Kutberg suorastaan hykertelee, kun hän toteaa Latvian veronkorotusten vähentävän alkoholiturismia Latviaan edelleen.

ATML:n omien tietojen mukaan väkevän viinan tuonti Latviasta Viroon väheni viime vuoden viimeisinä kuukausina jopa 50 prosenttia.

Lue myös:

Kuluvan vuoden alussa Latvian Ainazissa sijaitseva, viinaturisteille suunnattu alkoholin varastomyymälä Goalco ilmoitti panevansa pillit pussiin. Goalco ehti toimia vain reilun vuoden.

Toisaalta jotkin Latvian puolella rajaa toimivat alkoholikauppiaat kertovat löytäneensä uuden myyntihitin tupakkatuotteista, kuten nuuskasta. Virossa tupakkatuotteiden myynti on säädellympää kuin Latviassa.

Kutberg muistuttaa virolaisen ja suomalaisen alkoholiturismin Latviaan käynnistyneen pari vuotta sitten juurikin siitä, että ero alkoholiverossa venähti Viron ja Latvian välillä liian suureksi.

Nyt suunta on päinvastainen.

”Latvian hallituksen tuore päätös yhdistettynä Viron hallituksen viimekesäiseen päätökseen takaavat sen, että alkoholin rajakauppa Viron ja Latvian välillä hyytyy aina vaan enemmän”, Kutberg sanoo.

”Latvian tämänviikkoinen päätös on mannaa Viron alkoholintuottajille, vähittäiskaupalle ja koko turismielinkeinolle.”

Lue seuraavaksi:

Käytännössä Latvian nyt päättämät veronkiristykset merkitsevät sitä, että 40-prosenttisen viinan rahamääräinen veroero kutistuu maiden välillä puoleen nykyisestä.

Kun veroero puolen litran vodkapullossa on ollut 0,63 euroa, Viron tappioksi, niin ensi vuonna sen pitäisi olla enää 0,31 euroa. Oluessa veroeron pitäisi kuivua ensi vuonna 0,10 euroon per puolen litran pullo.

Viina vai museo?

Triin Kutberg on varma siitä, että Latvian veronkorotukset saavat matkaa Latviaan suunnitelleet suomalaisetkin uusiin aatoksiin ja pysymään rahoineen Virossa.

”Veronkorotukset syövät Latvian kilpailukykyä ja antavat suomalaisille sysäyksen tehdä alkoholiostoksensa Virossa. Tästähän on jo saatu näyttöä, kun suomalainen matkailu Viroon alkoi kasvaa heti sen jälkeen, kun Viro laski heinäkuussa alkoholiveroa”, hän summaa.

Suomalaista turismia Viroon ja Baltiaan näyttää yhä pyörittävän kuningas alkoholi, mistä kertoo sekin, että suomalainen Viron-matkailu kasvaa nyt nuorten miesten vetäminä.

He tuskin matkustavat Tallinnaan ihastelemaan uutta Fotografiska-museota.

Suomalaisten asiakkaiden suuresta merkityksestä Tallinnan ja koko Viron alkoholikaupalle kielii sekin, että Tallinnan sataman rakennustöiden päättymisen uskotaan houkuttavan suomalaiset takaisin sataman suuriin varastomyymälöihin.

Tallinnan satama-alueelle rakennettiin kokonaan uusi tie, Reidin tie, ja rakennustyö vaikeutti pitkään liikennöintiä alueella.

Lue myös: