Viron yleisradion (ERR) tietojen mukaan Venäjä on parhaillaan siirtämässä Iskander-ohjusjärjestelmää Ust-Lugan eli Laukaansuun satamasta Kaliningradiin. ERR:n mukaan siirto saattaa liittyä torstain ilmatilaloukkauksiin, joista Venäjän koneita epäillään sekä Suomessa että Virossa.

ERR:n mukaan tieto on peräisin hallituslähteeltä. Ohjusjärjestelmää kuljetetaan väitteen mukaan siviilialuksessa.

– Ambal-niminen alus on parhaillaan merillä matkalla Kaliningradiin, jonne sen odotetaan saapuvan vielä perjantaina, ERR kertoo.

Viron puolustusministeri Hannes Hanso ei vahvistanut eikä kieltänyt havaintoa ERR:n kysyessä.

– Mutta on todellakin totta, että meillä on syytä pitää silmämme auki ilmassa, vedessä ja kaikkialla, Hanso sanoo.

ERR:n mukaan on mahdollista, että Viron ja Suomen ilmatilojen loukkaaminen venäläisillä sotilaskoneilla torstaina liittyisi ohjusjärjestelmän siirtoon. Myös Hanso sanoo, että tätä mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Suomi epäilee venäläiskoneiden loukanneen kahdesti Suomen ilmatilaa torstaina illalla. Tapausta pidetään poikkeuksellisena, koska ilmatilaloukkauksista epäillyt koneet olivat hävittäjiä ja loukkaukset tapahtuivat peräjälkeen.

Etenkin Puola, Liettua ja sotilasliitto Nato ovat olleet huolissaan Kaliningradin aseistamisesta viime vuosina. Nato-lähteiden mukaan Venäjä on tehnyt Kaliningradista yhden Euroopan militarisoiduimmista alueista.

ERR:n mukaan Iskander-ohjusten kantomatka on noin 500-700 kilometriä, mikä tarkoittaisi järjestelmän ylettävän Kaliningradista käsin "eteläisestä Puolasta keskiseen Suomeen asti".