Viron hallitukseen noussut populistinen, konservatiivinen kansanpuolue EKRE aiheuttaa kuohuntaa hallituksen alkutaipaleella. Yksi puolueen ministeri joutui eroamaan vain päivän virassaan oltuaan.

Nyt jo entinen ulkomaankauppaministeri Marti Kuusik joutui skandaalin keskiöön alkuviikosta, kun virolaislehti julkaisi hänestä perheväkivaltaväitteitä. Asiaa tutkii nyt poliisi, mutta Kuusik erosi tiistaina vannottuaan virkavalansa vasta maanantaina. Lisäksi Kuusikin on kerrottu jääneen maaliskuussa kiinni rattijuoppoudesta.

Kuusikin tapaus ei rajoitu vain häneen itseensä vaan se on aiheuttanut riidan Viron politiikan ylimmällä tasolla. Presidentti Kersti Kaljulaid poistui maanantaina Viron parlamenttitalosta kesken Kuusikin virkavalan.

Presidentin käytös sai EKRE:n puheenjohtajan, sisäministeri Mart Helmen hermostumaan. Viron yleisradion mukaan Helme syyttää Kaljulaidin ”päästäneen tunteensa valloilleen naisena”.

Helmen tulkinnan mukaan presidentti luki yhden lehtiartikkelin Kuusikista eikä kyennyt hallitsemaan tunteitaan.

”Tunteellisesti järkyttynyt nainen voi toimia niin”, Helme sanoi.

”Mutta Kersti Kaljulaid ei ole vain nainen, vaan tasavallan presidentti. Hän lukee yhden artikkelin ja on niin järkyttynyt naisena, että hän antaa tuomionsa välittömästi.”

Viron keskustalaisen pääministeri Jüri Ratasin mukaan presidentillä on oikeus käyttäytyä kuten haluaa – silloinkin kun hallitus vannoo virkavalaansa. Pääministeri ja hänen puolueensa eivät pitäneet ministeri Helmen kommenteista presidenttiä koskien, Viron yleisradioyhtiö ERR kertoo.

”Hän ei pelkästään kritisoi presidenttiä vaan leimaa kaikki naiset tunteellisiksi”, sanoo keskustalaisministeri Jaak Aab.

LUE MYÖS:

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Ville Niinistö lyttää täysin Sanni Grahn-Laasosen: ”Minua kusetettiin sata-nolla – En keksi halveksuttavampaa tapaa toimia”

Nyt tuli selkeä viesti vihreille: ”Täysin selvää, että hallitusneuvotteluissa ei tulla tekemään ratkaisua, joka estäisi tämän”