Viro on ajautunut hallituskriisiin kansainvälisen GCM-siirtolaissopimuksen vuoksi. Hallituspuolue Isänmaa (Isamaa) on torpannut maan liittymisen YK:n asiakirjaan, mikä tekee Virosta jo seitsemännen GCM:stä irtautuvan EU-maan.

Viron keskustalainen pääministeri Jüri Ratas vahvisti perjantaina, että hallitus on kriisissä. Keskustapuolueen hallituskumppani sosiaalidemokraatit on vaatinut Isänmaan oikeusministeri Urmas Reinsalua eroamaan. Isänmaa vastustaa Viron liittymistä GCM:ään, johon muut kaksi hallituspuoluetta olisivat olleet valmiita Viron viemään. Reinsalu ilmoitti perjantaina, että hän ei aio erota ja että Isänmaan kanta pitää.

Pääministeri Ratasin mukaan hallituksen toimintakyky on heikentynyt vakavasti. Reinsalun lisäksi muitakin Isänmaan ministereitä on vaadittu jättämääm paikkansa, Viron yleisradio ERR kertoo.

Viron hallituksessa on pyritty yksimieliseen päätöksentekoon, ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid ilmoittikin, että ilman yhtenäistä hallituksen päätöstä hän ei matkaa joulukuussa Marokon kokoukseen, jossa GCM on tarkoitus hyväksyä YK:n jäsenmaiden kesken.

Viroa ennen jo kuusi Euroopan unionin jäsenmaata – sekä muun muassa Donald Trumpin Yhdysvallat – on irtautunut GCM-asiakirjasta, Euractiv-sivusto kertoi tällä viikolla. Euroopan irtautujat ovat maahanmuuttovastaisina tunnettuja itäisen Euroopan maita: Bulgaria, Unkari, Puola, Tsekki, Kroatia sekä Itävalta. Kriitikot epäilevät, että GCM, joka ei ole oikeudellisesti sitova sopimus, kaikesta huolimatta muodostuu sitovaksi käytännöksi ja hämärtää laillisen sekä laittoman siirtolaisuuden rajaa.

Suomessa asiakirjasta varoittelevat perussuomalaiset . Sekä EU:n että Suomen viranomaiset ovat vakuuttaneet, että siirtolaisuussopimus ei luo sitovia uusia velvollisuuksia eikä vapauta siirtolaisuutta.

Presidentti Kaljulaid on Viron yleisradion mukaan kritisoinut poliittista kampanjointia valheellisilla väitteillä, joita GCM-asiakirjaan liittyy. Isänmaan Reinsalu kiisti perjantaina, että irtautuminen GCM:stä olisi vain puolueen vaalitemppu kevään vaalien alla.

Päivitys 17.11.2018 klo 10:22: Korjattu Isänmaa-puolueen nimi.

Lue lisää:

Trumpin USA hylkäsi siirtolaisuuspaperin, jonka Suomi pian hyväksyy – Tästä on kyse GCM-sopimuksessa

Timo Soinilla ja Laura Huhtasaarella kova yhteenotto GCM-paperista – ”Pitäisi tietää tosiasiat, kun näitä asioita tuo esille”

Kansanedustaja purki Timo Soinin GCM-vastaukset: ”Tyypillinen esimerkki populismista”

Jussi Halla-aho: ”GCM on vaarallinen asiakirja”