Virvoitusjuomiin valmistellaan täyttä 25 miljoonan euron veronkorotusta jo ensi vuodelle.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi kesäkuun alussa (KL 7.6.), että valmisteverojen korotukset pitää toteuttaa etupainotteisesti. Näin asiaa Kauppalehden tietojen mukaan myös valmistellaan.

Päätöksiä valmisteverojen korotusten valmistelusta tehdään mahdollisesti syyskuussa Antti Rinteen (sd) hallituksen ensimmäisessä budjettiriihessä.

LUE MYÖS: Viron veroale meni sekoiluksi – Latviassa iloitaan Suomi-ilmiöstä

Hallituksen linjauksiin alkoholiveron nostosta vaikuttavat tiedot siitä, kuinka alkoholin matkustajatuonti kehittyy.

Alkoholiverotusta on kiristetty runsaan kymmenen vuoden aikana seitsemän kertaa. Viimeksi tänä vuonna vero nousi 30 miljoonaa euroa. Virvoitusjuomavero puolestaan kiristyi tänä vuonna 25 miljoonaa euroa.

Saako valtio mahdollisilla uusilla veronkorotuksilla kasaan toivomansa summat, riippuu myös Viron vastikään toteuttaman alkoholiveron alennuksen vaikutuksista matkustajatuontiin.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja sanoo, että kaikki valmisteverojen korotukset huolestuttavat alan toimijoita.

”Valtio heikentää elintarvikealan toimintaedellytyksiä kotimaanmarkkinoilla ja vaikeuttaa vientiponnisteluja”, hän sanoo.

”Virvoitusjuomateollisuudelta kerätään ensi vuonna 200 miljoonaa euroa valmisteveroja. Se on iso summa verrattuna siihen, että virvoitusjuomien kotimaisen valmistuksen yhteenlaskettu liikevaihto on 1,2 miljardia euroa.”

Uudet veronkorotukset ovat ristiriidassa muiden hallitusohjelmaan kirjattujen tavoitteiden kanssa. Toisaalla ohjelmassa sanotaan, että elintarvikealan kilpailukykyä ja ruokavientiä aiotaan vahvistaa.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että elintarvikevientiä tuetaan 2,5 miljoonalla eurolla vuosittain. Tämä tukisumma on siis tulossa myös ensi vuoden budjettiin.

Eri kohteiden kautta jaettu elintarvikeviennin tuki oli tällä tasolla jo edellisenkin hallituksen aikana.

Lisää vaatimuksia elintarviketeollisuudelle on tulossa hallituksen lukemattomien selvityskohteiden kautta.

Ohjelmansa mukaan hallitus aikoo selvittää virvoitusjuomaveron veropohjan muuttamista.

Selvityksiä on tulossa myös elintarvikkeiden elinkaaripäästöihin perustuvasta kulutusverosta ja terveyttä edistävästä verosta. Myös kiertotaloudessa on useita selvityskohteita, jotka vaikuttavat välillisesti elintarviketeollisuuteen.

Lisäksi hallitus aikoo laatia ilmastokestävän ruokajärjestelmän toimintasuunnitelman vuoteen 2030 asti.

Oikaisu 10.7.19 kello 17.37: Poistettu kirjoituksesta virheellinen väittämättä, että alkoholiverotusta kiristettäisiin täysimääräisesti jo ensi vuonna. Vain virvoitusjuomien täysimääräistä korotusta valmistellaan. Kirjoituksen koko sisältöä on muokattu vastaamaan todellista asian tilaa.

LUE MYÖS:

Alkoholijuomien hinnat nousevat – viinille kovin kiristys

Mika Lintilä perustelee veronkorotuksia: ”Tilanne on varmasti herkkä, milloin se kamelin selkä katkeaa”

Viron oluentuottajat julkaisi murskaavia lukuja: Myynti suomalaisille romahti neljäsosaan – ”Odotamme, että veronalennus tuo ostajat takaisin”

Yksi alkoholiluku jäi kertomatta, Panimoliitto älähti heti – Näin vastaa THL:n tutkimusprofessori