Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut tiedotustilaisuudessa maan puolustusministeri Sergei Shoigun heinäkuista varoitusta Suomelle ja Ruotsille. Putin vetosi vastauksessaan Naton laajentumiseen yleisesti, eikä puhunut Suomen toimista.

Putin tapasi keskiviikkona presidentti Sauli Niinistön. Tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Putinilta kysyttiin, miten hän kommentoi puolustusministerin Shoigun ilmoitusta siitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-harjoitukset ja -yhteistyö ovat uhkia, jotka pakottavat Venäjän vastatoimiin.

Putin perusteli puolustusministerin lausuntoa sillä, että Nato siirtää sotilasinfrastruktuuriaan – sekä henkilöstöä että puolustustekniikkaa – lähemmäs Venäjän rajoja. Hän viittasi myös Naton Itämeren alueella järjestämiin sotaharjoituksiin. Vastineena Venäjän tulee vahvistaa omia puolustusjärjestelmiään, Putin sanoi.

”Venäjän on reagoitava, kun rajojemme lähelle ilmestyy Yhdysvaltain ohjustentorjuntajärjestelmän elementtejä”, Putin sanoi.

Putin jatkoi, että USA:n järjestelmä ”ei ole vain torjuntajärjestelmä”, vaan sitä voidaan käyttää myös keskipitkän matkan ohjusten lähettämiseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi Putinille ja kysymykseen toteamalla, että Suomessa ei ole sellaisia ohjuksia, joihin presidentti Putin viittasi omassa vastauksessaan. Nato-yhteistyön ei myöskään tiedetä tällaisia Suomeen tuovan.

Niinistö totesi, että Suomi kuten mikä tahansa maa ”maksimoi kykynsä pitää puolensa”. Hän korosti myös, ettei ole Venäjän-matkallaan kuullut kritiikkiä Suomen toiminnasta.

Turvallisuuspolitiikan tutkija Matti Pesu tiivistää Twitterissä, että Putin käänsi Iltalehden esittämän Shoigu-kysymyksen Naton moittimiseksi ja presidentti Niinistön transponderialoitteen kehumiseksi ja ”väisti näin Suomen puolustusyhteistyön arvostelemisen”.

Sergei Shoigu nosti kesällä Moskovassa pitämässään puheessa esille Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen toukokuisen sopimuksen puolustusyhteistyöstä sekä maiden tiivistyvän yhteistyöhön esimerkiksi Naton sotilasharjoituksissa. Hän väitti myös, että Nato saisi sopimusten vaikutuksesta rajoittamattoman pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan sekä aluevesille. Suomen puolustusministeriö kiisti väitteen.

Lue lisää:

Suomalaisprofessori pitää venäläisministerin uhkausta poikkeuksellisena: ”Näin ei asiaa ole aiemmin esitetty”

Venäjän puolustusministeri uhkasi Suomea ”vastatoimilla” – Tutkijat radiossa: Itärajalle lisää joukkoja

Sotilasprofessori: Suomen linjanmuutos ärsyttää Venäjää – kenraalin puhe paljasti uuden paineen

Sauli Niinistön sanat nousivat esiin – Tutkija: Suomi on sotilaallisesti liittoutunut

Uutuuskirja: Näin Sauli Niinistö todella ajattelee Vladimir Putinista – ”Uusi Hannibal”