Venäjän yli viikon kestäneiden sotatoimien jatko on paitsi presidentti Vladimir Putinin, myös Kiinan käsissä, arvioivat talousasiantuntijat.

”Tällä hetkellä näyttää, että Kiinasta on tulossa kuninkaantekijä. Kiina voi pakottaa Venäjän tekemään rauhan”, toteaa Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä.

”Kiina on ollut hieman Venäjään kallellaan, mutta ei täysin tukena. Nyt se on tehnyt aloitteita rauhanneuvotteluista, ja voi nopeuttaa konfliktin ratkaisua.”

Varman toimitusjohtaja Risto Murto muistuttaa, ettei Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia ole mahdollista nollata. Tämä tarkoittaa, että Venäjän ja länsimaiden väliset suhteet tulevat olemaan rikki vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Murron mukaan syntymässä voi olla kylmän sodan kaltainen tilanne, jossa teknologinen kehitys idän ja lännen välillä alkaa eriytyä.

”Suomalaisille yrityksille tuli rautaesirippu”, Murto toteaa viitaten sekä länsimaiden asettamiin pakotteisiin että yritysten omiin päätöksiin lopettaa liiketoiminta Venäjällä.

Murto epäilee, voisiko edes hallinnon vaihtuminen riittää korjaamaan suhteet, sillä Ukrainan hyökkäyksellä on toistaiseksi venäläisten kannatus. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioi kansannousun olevan epätodennäköinen, mutta hän toivoo, että talouskriisi ja sotilaalliset tappiot voisivat saada aikaan näkyvää kansalaisliikehdintää Venäjällä.

Romakkaniemi uskoo, että Venäjän viime viikolla alkanut hyökkäys Ukrainaan koituu lopulta hyökkääjän kohtaloksi.

”Tämä sota on Vladimir Putinin loppu. Epäselvää on, kestääkö siinä viikkoja, kuukausia vai vuosia.”

”Putin voi voittaa jonkin taistelun, mutta sodan hän on hävinnyt”, Penttilä lisää.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.