Kiina yrittää kaikin keinoin välttää puolen valitsemista Venäjä-kysymyksessä, arvioivat asiantuntijat.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin antoivat yhteisen ystävyysjulistuksen hiukan ennen kuin Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa.

Kiina ei ole vielä ottanut vahvasti kantaa Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainassa. Maa ei ole tuominnut Venäjän toimia, mutta on samaan aikaan tiettävästi jättänyt antamatta Venäjän toivomaa aseapua ja toimittanut esimerkiksi humanitääristä apua Ukrainaan.

”Kiina kaikin keinoin yrittää keikkua valitsematta puolta”, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Riikka Nuutilainen arvioi.

Kiina tarkkailee länsimaiden reaktioita ja Venäjään kohdistuvia pakotteita myös miettiessään, miten maa aikoo toimia Taiwanin kanssa.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu toivoo, että länsimaiden yhtenäisyys on saanut Kiinan viivästyttämään suunnitelmiaan Taiwanin suhteen, mutta hän näkee epätodennäköisenä, että Kiinaan lähiaikoina kohdistettaisiin merkittäviä pakotteita. Lännen taloudelliset siteet Kiinaan ovat paljon syvemmät kuin Venäjään.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi uskoo, että Putin on joutunut pettymään Kiinalta saamaansa tukeen.

”Varmasti on pettynyt. Kyllä hän laski, että Kiina pitää sanansa.”

Kuitenkin riippuvuutta Kiinaan halutaan purkaa.

”Jo korona näytti, miten yksittäisten arvoketjujen varassa toimiminen on riskialtista”, Romakkaniemi kuvailee tilannetta.

Nyt jo yrityksen jakavat riskejä ja hankkivat osan komponenteista lähempää.

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE SEURAAVAKSI: