Venäjän presidentti Vladimir Putin kritisoi pitkään Yhdysvaltain tekemää ohjustestiä vieraillessaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön luona Helsingissä tänään keskiviikkona.

Yhdysvallat kertoi maanantaina testanneensa maasta laukaistavaa risteilyohjusta. Yhdysvallat vetäytyi aiemmin elokuussa keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Kysymyksen ohjustestistä esitti Putinille venäläistoimittaja.

Putin sanoi, että Yhdysvaltain testaus on uhka turvallisuudelle. Putinin mielestä ohjuksen testaus tapahtui liian pian INF-sopimuksesta irtautumisen jälkeen.

”Se antaa meille perustaa epäillä, että valmistelutyöt sellaiselle ohjuksen laukaukselle ovat alkaneet pitkään ennen kuin USA on lähtenyt sopimuksesta”, Putin sanoi tiedotustilaisuudessa kääntäjän mukaan.

Putinin mukaan häntä huolestuttaa se, että testauksessa käytetty ohjus oli Tomahawk-meriohjus, joka oli modernisoitu maanpäälliseksi. Vastaavia ohjuksia voidaan Putinin mukaan sijoittaa myös Romaniaan ja jatkossa Puolaan. Putinin mielestä ei ole varmaa, kertovatko amerikkalaiset eurooppalaisille, millaisia laitteita tuovat Eurooppaan.

Putinin mukaan Venäjä reagoi vastaavalla tavalla Yhdysvaltain toimiin.

Putin sanoi myös, että Venäjän Arkangelissa oltiin valmistelemassa uusia asejärjestelmiä, missä on kyse vastaamisesta Yhdysvalloille. Suomalaistoimittaja kysyi Putinlta Arkangelin ydinonnettomuudesta, joka tapahtui aiemmin elokuussa.

LUE MYÖS:

Trump täräytti julki koodinimen ”Skyfall” – nokittaa Putinille superaseesta

Tivi: Häiriintyykö GPS tänään Helsingissä? Putin saapuu Suomeen