Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut mahdollisen uuden ohjusiskun Syyriaan johtavan kaaokseen kansainvälisissä suhteissa. Yhdysvallat puolestaan aikoo asettaa uusia Venäjän vastaisia pakotteita jo maanantaina.

–Vladimir Putin korosti, että jos YK:n peruskirjaa rikkovat toimet jatkuvat, se johtaa väistämättä kaaokseen kansainvälisissä suhteissa, Kremlin tiedotteessa sanotaan uutistoimisto TASSin mukaan.

Kremlin mukaan Putin keskusteli Syyrian ohjusiskusta puhelimessa Iranin presidentin Hasan Ruhanin kanssa ja antoi lausuntonsa keskustelun yhteydessä.

Putinin uhkauksesta uutisoi myös uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi sunnuntaina heti Putinin lausunnon jälkeen, että presidentti Donald Trumpin hallinto määrää uusia Venäjän vastaisia pakotteita maanantaina.Fox Newsin ja CBS:n haastatteluissa puhunut Haley kuvaili Yhdsyvaltojen ja Venäjän suhteita erittäin jännittyneiksi.

–Jos katsotte, mitä Venäjä tekee, huomaatte, että he ovat jatkuvasti tekemisissä väärien asioiden kanssa. Joko he toimivat Ukrainassa tai tukevat Venezuelaa. Kun katsotte Syyriaan, Venäjä tukee al-Assadia ja tekee yhteistyötä Iranin kanssa. Tämä on jatkuva ongelma. Juuri nyt Venäjällä ei ole kovin hyviä ystäviä ja ne ystävät, joita heillä on aiheuttavat vain ongelmia, hän sanoi CNN:n mukaan.

Washinton Postin mukaan Haley syytti Venäjää suoraan kemiallisten aseiden käytön mahdollistamisesta Syyriassa.

–Assad tiesi, että Venäjä tukee Syyrian hallintoa ja auttaa heitä myös YK:sssa. Niinpä Assadista tuli häikäilemätön.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi Reutersin mukaan sunnuntaina, etteivät länsimaat suunnittele uutta iskua Syyriaan. Johnson korosti samalla, että jos Syyria käyttää kemiallisia aseita uudelleen, länsimaat joutuvat pohtimaan vaihtoehtojaan.

Yhdysvallat on varoittanut Syyriaa uusista ohjusiskuista, jos maa jatkaa kemiallisten aseiden käyttämistä.

–Puhuin aamulla presidentti Donald Trumpin kanssa aamulla ja hän sanoi, että jos Syyrian hallitus käyttää myrkkykaasuja uudelleen, Yhdysvallat on ”Lukittu ja ladattu”, Haley sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa myöhään lauantaina Suomen aikaa BBC:n mukaan.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät yöllä YK:n turvallisuusneuvostolle esityksen päätöslauselmasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan esityksessä ehdotetaan itsenäistä tutkintaa Syyriassa tehdyistä epäillyistä kaasuiskuista. Lisäksi esityksessä vaaditaan esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyrian ja maan osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin. Uutistoimistojen mukaan uutta päätösesitystä käsitellään turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina.

Lue lisää: Uusi varoitus Syyrialle: ”Kuvat kuolleista lapsista eivät olleet valeuutisia”