Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään Kultarannassa, että Venäjä suostuu tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdotukseen tutkalaitteista.

- Suostumme Suomen tasavallan presidentin ehdotukseen, jopa enemmän: kun palaan Moskovaan, annan toimeksiannon, että tämä asia nostetaan Venäjän ja Naton välisen kokouksen agendalle. Se järjestetään Varsovan-huippukokouksen jälkeen Brysselissä, Putin sanoi tulkkauksen mukaan.

Niinistö esitti, että Itämeren turvallisuuden parantamiseksi Itämerellä ei lennettäisi ilman transpondereita eli tutkalaitteita. Lue lisää: Niinistöltä uusi Itämeri-avaus Putinille

Putin lupasi, että hän laittaa asian liikkelle heti palattuaan Moskovaan.

Lue myös: Vladimir Putin: ”Jos Suomi liittyy Natoon – Mitä luulette, toimiiko Venäjä kuten nyt?”

Putin halusi muistuttaa, että venäläiskoneiden ohella myös Nato-maiden lentokoneet lentävät Itämeren yllä ilman transpondereita. Putinin mukaan tilastot osoittavat, että Nato-maiden koneet tekevät tällaisia lentoja enemmän kuin Venäjän koneet.

Ilmatilaloukkauksista Itämerellä on viime vuosina keskusteltu vilkkaasti.

Presidentti Niinistö sanoi myös, että luottamuksen palauttamiseksi sekä Ukrainan että Itämeren tilanteissa pitäisi edetä askel kerrallaan. Putin vastasi tähän kannattavansa ajatusta ja aloittavansa vuoropuhelun Naton kanssa samaisessa kokouksessa, jossa myös tutkalaiteasian on määrä olla esillä.

Toisaalta Putin sanoi myös, että Venäjä joutuu reagoimaan siihen, että Naton ohjusjärjestelmiä tuodaan Puolaan ja Naton lisäjoukkoja Baltiaan.