Venäjän presidentin Vladimir Putinin ”ykkösviholliseksi” kuvailtu brittiliikemies Bill Browder pitää erittäin huolestuttavana sitä, että Yhdysvalloissa harkitaan Putinin lähipiiriin kuuluvaan Oleg Deripaskan omistamaan Rusal-yhtiöön kohdistuneiden pakotteiden purkamista.

CNN kertoi lauantaina, että presidentti Donald Trumpin hallinto pohtii Rusalin pakotteiden purkamista. Uusia pakotteita Rusalia vastaan asetettiin viimeksi huhtikuussa.

Yhdysvalloissa uskotaan laajasti, että Putin otti asian esille tapaamisessaan Trumpin kanssa Helsingissä pari viikkoa sitten.

–Tämä on erittäin huolestuttavaa. USA:n valtiovarainministeriö pohtii oligarkin omistaman Rusalin pakotteiden purkamista. Vaikea ymmärtää, millainen logiikka tämän taustalla on ottaen huomioon Putinin pahantahtoisuuden, Browder kommentoi Twitterissä.

Bill Browder on Venäjällä aikaisemmin toiminut sijoittaja, jonka lakimies Sergei Magnitski kuoli moskovalaisessa vankilassa. Browder vetää kansainvälistä Magnitski-kampanjaa ja on saanut useita länsimaita säätämään Venäjän nykyhallinnon vastaisia pakotelakeja ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Häntä on kuvailtu Putinin ”arkkiviholliseksi”, jonka kimppuun Venäjä on pitkään halunnut päästä.

Deripaskan väitetään tehneen yhteistyötä Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin kanssa. Browder yhdistääkin Financial Timesin haastattelussa Yhdysvaltain presidentinvaaleja vuonna 2016 edeltäneet tapahtumat ja Helsingin huippukokouksen toisiinsa.

–Huippukokouksessa toistuivat samat tavoitteet kuin Trump Towerin tapaamisessa 2016. Kyseessä oli sama kokous ja samat puheenaiheet, hän väittää.

CNN uutisoi perjantaina, että Donald Trump tiesi, että hänen poikansa Donald Trump Jr:n tapasi venäläisiä Trump Towerissa kesäkuussa 2016. Presidentti Trump on kiistänyt tämän.

CNN:n lähteiden mukaan Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen oli kuitenkin paikalla, kun Trump Jr kertoi tapaamisesta isälleen ja tämä hyväksyi tapaamisen. Cohenilla ei CNN:n mukaan ole nauhoitetta tai muuta todistetta, mutta hänen kerrotaan olevan valmis todistamaan asiasta oikeudessa. Trump antoi Cohenille potkut aiemmin tänä keväänä.

Putin lupasi huippukokouksessa voivansa päästää Yhdysvaltain tutkijat kuulustelemaan Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta syytettyjä 12:ta venäläistä tiedustelu-upseeria, jos venäläistutkijat vastaavasti pääsisivät Yhdysvaltoihin kuulustelemaan ihmisiä, joilla on yhteyksiä Bill Browderiin. Trump torjui ehdotuksen myöhemmin.

Lisää aiheesta:

Vaalikampanjalle tarjottiin venäläistietoja Hillary Clintonista – CNN: Trump hyväksyi tapaamisen

Vladimir Putinin mustalle listalle joutunut ex-suurlähettiläs: ”En pyytänyt häntä hyökkäämään”

Ajatuspajan tyly arvio: ”Huippukokouksen tarkoituksena oli varoittaa Suomea”