Suomen julkisen talouden sopeutustarve seuraavalle vaalikaudelle on kaksi miljardia euroa, Valtiovarainministeriö (VM) arvioi maanantaina julkaisemassaan virkamiespuheenvuorossa. Jos sote-uudistusta ei saada nyt aikaan, sopeutustarve kasvaa, ministeriö varoittaa.

Kahden miljardin sopeutuksella Suomen julkinen talous saavuttaa 0,5 prosentin budjettiylijäämän vuonna 2023, VM laskee.

Ministeriö suosittelee, että sopeutus tehdään tasaisesti vuosittain 500 miljoonan euron tahdilla. Sopeutuksen painotuksen tulee olla menoleikkauksissa ja menojen kasvun hillitsemisessä.

”Kahden miljardin euron sopeutus on tarpeen, jos lähtökohdaksi otetaan puskureiden vahvistaminen ja kestävyyden turvaaminen. Puskureita tarvitaan erityisesti, jos talousnäkymä vielä synkkenee. Julkisen talouden tila on yhä heikko ja heikkenee edelleen ilman nopeita toimia”, sanoo puheenvuoron koonnut ministeriön talouspolitiikan koordinaattori, ylijohtaja Sami Yläoutinen Kauppalehdelle.

LUE MYÖS: Synkkä 10 kohdan lista julki: Suomen virkamiesjohto patistaa poliitikkoja ”vaikeisiin päätöksiin”

VN:n mukaan veroja on mahdollista kiristää, mutta vain hyvin rajallisesti. Veronkiristyksiä harkittaessa on virkamiesten mukaan otettava huomioon ”kansainvälinen verokilpailu sekä verotuksen vaikutukset työnteon ja yritystoiminnan kannustavuuteen”.

VM painottaa, että leikkauksien kohdalla on otettava huomioon kaikkien väestöryhmien tarpeet. Puheenvuoro toteaa lisäksi, että menoleikkaukset tulisi kohdentaa siten, etteivät ne heikennä talouskasvun edellytyksiä.

Eli miten?

”Leikkauksia olisi hyvä välttää esimerkiksi koulutuksesta, t&k-rahoista ja innovaatiotuista eli menoista, jotka ovat osatekijänä tuottavuutta lisäävässä ketjussa.”

LUE MYÖS: Aki Kangasharju Ylellä: Merkit puhuvat jo karua kieltä – ”Ekonomistit ovat aina myöhässä”

Ylijohtaja Sami Yläoutisen mukaan sote-uudistus pitäisi ajaa nyt määrätietoisesti maaliin, pyyhettä ei saisi heittää kehään.

”Kustannuksien kasvua hillitsevän sote-uudistuksen tarpeellisuudesta vallitsee hyvin laaja yhteisymmärrys. Sopeutustarvearvio lähtee siitä, että uudistus toteutuu. Jos uudistus venyy entisestään, on selvää, että julkisen talouden tulojen ja menojen sopeutustarve kasvaa. Muuten velkaantuminen lähtee selvään kasvuun.”

Lue lisää VM:n näkemyksistä Kauppalehdestä.

LUE MYÖS:

Keskon pääjohtajan ulostulo: ”Suomi on monopolien luvattu maa – veroja kerätään pää punaisena”

Elina Lepomäki Ylellä: ”Oikeasti huolestuttavaa” – Suomella ei mitään saumaa päästä 10 vuoden takaiselle tasolle