Helsingin Sanomien uutinen, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) peruste sote-notifikaation tekemättä jättämiselle ei ehkä pidäkään paikkaansa, on saanut aikaan vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Pääministeriä syytetään nyt eduskunnan harhaanjohtamisesta.

Sipilä sanoi viime viikon torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus tee notifikaatiota sote-uudistuksesta Euroopan komissiolle, koska komissiosta on kerrottu, ettei asiaa oteta käsittelyyn.

–Tämä EU-notifikaatio, sen tekeminen vaaditaan silloin, jos tässä uudistuksessa olisi kiellettyä valtiontukea, joka vääristäisi kilpailua. Arviot ovat johtaneet siihen, että tässä ei ole sellaista kilpailua vääristävää valtiontukielementtiä, joka vaatisi EU-notifikaation. Tämän ovat virkamiehet huolellisesti arvioineet, Sipilä totesi kyselytunnilla.

–Hallitus tekee vastineen perustuslakivaliokunnan lausunnossa oleviin huomioihin. Näillä näkymin saamme tuon vastineen ensi viikolla tänne valiokuntaan. Otamme siinä kantaa asiaan ja perustelemme, miksi näin on toimittu. Olemme myös olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon ja komissiosta on kerrottu, että he eivät ota asiaa käsittelyyn, älkää jättäkö hakemusta, hän jatkoi.

Lue lisää: Taas uusi hämmennys sotesta – Petteri Orpo: ”Yhtään euroa ei lähetetä, ennen kuin lait on hyväksytty tässä talossa”

Helsingin Sanomien komission kilpailuosastolta saaman tiedon mukaan ”komissio tarkastelee kaikki valtiontukinotifikaatiot, jotka se saa jäsenvaltioilta”. Komissiosta sanotaan lehdelle myös, että on jokaisen jäsenvaltion vastuulla, tekeekö se notifioinnin vai ei.

Helsingin Sanomien siteeraama ”eräs asiaa tunteva virkamies” sanoo lisäksi, ettei komissio koskaan suosittele notifioinnin tekemättä jättämistä. Saman virkamiehen mukaan komissio on kertonut epävirallisesti suomalaisille virkamiehille, että saadun tiedon perusteella se ei todennäköisesti aloittaisi oma-aloitteisesti valtiontukiselvitystä.

Notifioinnilla selvitetään EU:n kanta siihen, annetaanko jollekin toimijalle EU:ssa kiellettyä valtion tukea kilpailluilla markkinoilla. Notifiointi vie aikaa, joten hallitus on linjannut, ettei aio sitä etukäteen tehdä.

–Tämä notifikaatio-kuvio voi muuten olla vielä totinen paikka hallitukselle, ehkä jopa pahin kompastuskivi sote-sodassa, JHL:n julkisen alan neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch arvioi Twitterissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson pitää tilannetta vakavana.

–Hallitus ei halua tehdä notifikaatiota koska se ei sovi hallituksen aikatauluun. Tämä on selkeästi ainoa syy. On todella vakavaa, että pääministeri harhaanjohtavasti sanoo, että komissio ei muka ottaisi asiaa käsittelyyn, hän tviittaa.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö vaatii asian selvittämistä.

–Jos virkamiehen sanoma pitää paikkaansa, on kysymys vakavasta asiasta. Vaikka pääministeri Sipilällä on vaikeuksia ollut ennenkin sanoa asioita oikein, ei eduskunnalle saa istunnossa antaa yksiselitteisesti väärää tietoa. Asia on selvitettävä.

Vihreiden puoluehallituksen jäsen Tuomas Ojajärvi syyttää Sipilää muunnetun totuuden kertomisesta eduskunnalle.

–Pääministeri on siis kertonut eduskunnalle totaalisesti muunneltua totuutta. Eikä taida olla ensimmäinen kerta tällä kaudella. Tällaisista asioiden vääristelyistä on ennen joutunut vastuuseen, vaan ei tämän hallituksen aikana.

Perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan on painavista valtiosääntöoikeudellisista syistä tarkkaan selvitettävä, voidaanko ehdotettua valinnanvapausjärjestelmää pitää sisällöltään notifiointia edellyttävänä.

–Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on tarvittaessa muutettava valinnanvapausjärjestelmää siten, että oikeudellinen epävarmuus valtiontukisääntelyn soveltuvuudesta poistuu, perustuslakivaliokunta sanoi.