Onko kuntavaalien kaikkien aikojen äänikuninkaan Jan Vapaavuoren (kok.) valinta Helsingin pormestariksi jo kiveen hakattu? Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät voisivat niin halutessaan kaataa valinnan 43 paikan enemmistöllä, joista vihreillä on 21 paikkaa. Muilla puolueilla paikkoja on 42, joista kokoomuksella suurimpana puolueena 25.

Vihreiden nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs vastasi Uuden Suomen kysymyksiin.

Pysyykö vihreät alkuperäisessä diilissä, jonka mukaan Jan Vapaavuoresta (kok.) tulee pormestari?

–Mitään diiliä kokoomuksen kanssa ei ole missään vaiheessa tehty. Kyse on siitä, että kaikissa merkittävissä puolueissa on nähty, että suurimman puolueen ehdokkaasta lähtökohtaisesti tulee pormestari. Näin on Helsingissä aina ennenkin toimittu tai miesmuistiin, että meillä jaetaan paikat kaikkien kesken vaalituloksen suhteessa.

–Vaihtoehto tälle olisi se, että olisi jonkinlainen hallitus–oppositio-asetelma niin kuin Tampereella: että joku joukko jakaisi kaikki puheenjohtajapaikat keskenään ja toimisi ikään kuin hallituksena.

Vasemmistoliitto, SDP ja vihreät pystyisivät kaatamaan Vapaavuoren valinnan 43 äänen enemmistöllä.

–Periaatteessa näin. Periaatteessa näin on ollut mahdollista toimia aina ennenkin. Monista eri syistä näin ei kuitenkaan koskaan ole lopulta tehty.

Näetkö nyt syytä toimia näin?

–Sanotaan näin, että en näe tällä hetkellä realistisia edellytyksiä sille, koska silloin pitäisi… Ei ole kyse vain yhdestä pormestariäänestyksestä, vaan käytännössä kaikki muutkin asiat kaupungissa pitäisi silloin hoitaa tällä samalla enemmistöllä ja yhden paikan enemmistö on siihen ihan liian vähän.

–Se on verrattavissa siihen, että maan hallitus toimisi 101 kansanedustajan varassa. Se ei toimi. Lisäksi se rikkoisi tämän sinänsä hyvänä pidetyn mallin, jossa kaikki minkään kokoiset ryhmät ovat mukana päätöksenteossa.

Otit kuitenkin pitkän tauon pohtiessasi vastausta. Mietityttääkö jokin tässä asiassa?

– Otin tauon, koska piti avata porttikongi. Se mitä mietin, on – miten tämä selittää parhaiten – mutta on siis vaikea nähdä mitään realistista vaihtoehtoa. Siitä siinä oikeastaan on kyse. Mutta sanon myös, että jos joku markkinoi tätä, että vihreillä on diili kokoomuksen kanssa, niin se on hölynpölyä.

Kesäkuussa aloittaa uusi valtuusto. Mihin suuntaan se lähtee?

–Hirveän kiinnostavaa on, millaisia ihmisiä meni läpi. Siellähän on tosi paljon uusia valtuutettuja monessakin ryhmässä erityisesti meillä ja kokoomuksella. Demareilla ei niinkään. Vasemmistoliitollakin on useita uusia. Se vaikuttaa todella paljon dynamiikkaan, että millaiset ryhmät muodostuvat. Ketkä ovat esimerkiksi ryhmänjohtajia, ketkä ovat keskeisissä [tehtävissä] tietysti apulaispormestari ja muut eri puheenjohtajat ja kaupunginhallituksen jäsenet.

–Eri ryhmät tekevät ratkaisunsa käytännössä varmaan pääosin toukokuun alussa. Silloin nähdään. Siinä vaiheessa, toukokuun puolessavälissä pystyy tekemään ennusteita ja spekulaatioita siitä, miten valtuustokausi toimii. Nyt pystyy lähinnä sanomaan, että tiettyä turbulenssia tässä varmaan alkuun tulee. Siellä on niin paljon uusia ihmisiä ja useammista ryhmistä puuttuu ihmisiä, jotka sitä ovat vetäneet.

Helsingin Uutiset kertoi tänään keskiviikkona, että suurimmalle puolueelle kokoomukselle olisi tulossa pormestarin lisäksi apulaispormestarin paikka Helsingissä. Toiseksi suurin vihreät olisi saamassa kaksi apulaispormestarin paikkaa ja Helsingin kuntavaalien kolmas, demarit, yhden apulaispormestarin.

Virallisia päätöksiä käytännön valintamenettelystä ei ole tehty, mutta nimettömänä pysyttelevä kokenut kuntapäättäjä kertoo Helsingin Uutisille, että jos asia menee kuten ennen, käytetään d'Hondtin suhteellista laskutapaa.

Suurimmat puolueet saisivat huutaa itselleen paikan vaalin vertailukujärjestyksessä, eli ensin pormestarin paikka kokoomukselle, sitten apulaispormestarin paikka vihreille, sitten kokoomukselle, sdp:lle ja viimeinen vihreille. Myös kokoomuksessa arviotiin ennen vaaleja, että tämä olisi todennäköinen tapa jakaa paikat.

Kivekäs kertoo Uudelle Suomelle, että ensi tiistaina aloitetaan puolueiden väliset neuvottelut luottamustehtävien jakamisesta. Kivekkään mukaan vihreissä ei ole päätetty virallisesti vielä yhtään ehdokasta, mutta sen verran voi sanoa, että pormestariehdokas Anni Sinnemäki on käytännössä apulaispormestariehdokas. Vihreiden ensimmäinen uuden ryhmän kokous on tänään keskiviikkona illalla. Kivekkään mukaan ensin pyritään saamaan vihreille paikkoja puolueidenvälisissä neuvotteluissa ja vasta sitten paikat jaetaan puolueen sisällä.

Lopulliset päätökset sinetöi kesäkuussa järjestäytyvä Helsingin uusi kaupunginvaltuusto.

Jutun otsikkoa muutettu klo 19.21. Alkuperäinen muoto ”Kaadetaanko Jan Vapaavuori sittenkin?” muutettu muotoon ”Voidaanko Jan Vapaavuori vielä kaataa?”.

LUE MYÖS:

Kuka perii nyt Jan Vapaavuoren viran ja 23 147€/kk? – Orpo: ”Keskustelen Stubbin kanssa”

Kaatuuko suurmoskeija Vapaavuoren äänivyöryyn? – ”Ei hänestä diktaattoria tule”

Näkökulma: Karvasta kalkkia myös Petteri Orpolle