Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuskin suosittelee koulujen sulkemista enää uudelleen. Näin arvioi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen Ylen Ykkösaamussa. Hän totesi, että koulujen sulkemista varmasti mietittäisiin tulevaisuudessa hyvin tarkkaan.

”Siitä on tullut nyt sen verran paljon näyttöä, että siitä ei oikeastaan hyötyä ole, vaan paljon enemmän haittaa lapsille. En usko, että ainakaan me voisimme suositella sitä toimenpiteenä enää", Salminen sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

LUE SEURAAVAKSI:

Koulut suljettiin Suomessa aiemmin koronaviruksen takia ja avattiin pariksi viikoksi ennen kesälomien alkua. Koulut ja päiväkodit olivat suljettuina maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

THL selvitti koulusulun vaikutuksia

THL tiedotti perjantaina, että koulujen ja päiväkotien sulkemisella oli vain vähän vaikutusta lapsilla ja nuorilla todettujen koronavirustartuntojen määrään. THL:n mukaan tehohoitoa vaativa koronavirustauti on harvinainen lapsilla ja nuorilla.

Tiedot käyvät ilmi selvityksestä, jossa vertailtiin 1–19-vuotiailla todettuja koronavirustartuntoja ja niistä aiheutuneita tehohoitojaksoja ja kuolemia Suomessa ja Ruotsissa.

LUE SEURAAVAKSI:

Ruotsissa peruskoulut ja päiväkodit olivat auki koko kevään. Tästä huolimatta 1–19-vuotiailla todettujen koronavirustartuntojen ilmaantuvuudessa ei ole merkittävää eroa Suomen ja Ruotsin välillä.

Alle 20-vuotiailla todettujen tartuntojen ilmaantuvuus oli kesäkuun puoliväliin mennessä Suomessa 52 sataa tuhatta kohden ja Ruotsissa 49 sataa tuhatta kohden. Ruotsissa toukokuun lopulta lisääntynyt testaus on kuitenkin THL:n mukaan lisännyt todettujen tartuntojen määrää myös lapsilla ja nuorilla.

”Vakavaoireiset koronavirustartunnat ovat lapsilla ja nuorilla harvinaisia sekä Suomessa että Ruotsissa. Kummassakaan maassa ei ole todettu yhtään koronaan liittyvää kuolemantapausta alle 20-vuotiailla. Nykytiedon mukaan lapset myös tartuttavat virusta eteenpäin vähemmän kuin aikuiset”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek toteaa tiedotteessa.

Selvitys tehtiin YK:n lastenjärjestö Unicefin pyynnöstä. Tutkimusta on tarkoitus jatkaa syksyllä, jolloin selvitetään lasten ja nuorten roolia koronavirustartuntojen leviämisessä.

LUE SEURAAVAKSI: