Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan maaliskuun alussa. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari miettii Facebookissa, kuinka pitkälle hallituspuolueet ovat valmiita menemään avioliittolain vastustajia miellyttääkseen.

Perustuslakivaliokunta totesi perjantaina, että tasa-arvoisen avioliiton kaataminen lain voimaanastumisen jälkeen on perustuslain vastaista.

–Perustuslain mukaan ihmisiltä ei voi riistää heille jo myönnettyjä ihmisoikeuksia. Lähes kaikki perustuslakivaliokunnan asiantuntijat tosin olivat sitä mieltä, ettei ”aito avioliitto” -kansalaisaloitetta voida lainkaan hyväksyä, mutta hallituspuolueiden edustajat eivät tunnetusti perusoikeusia puolusta. Seuraavaksi kansalaisaloite siirtyy lakivaliokuntaan, Kari kirjoittaa.

Perustuslakivaliokunnan kanta tarkoittaa hänen mukaansa käytännössä sitä, että tasa-arvoisen avioliiton vastustajilla on kaksi viikkoa aikaa kumota jo kertaalleen hyväksytty avioliittolaki.

–Se tarkoittaisi ennennäkemätöntä hutilointia ja kiirehtimistä. Tämä olisi häpeällistä, mutta mahdollistaisi tasa-arvoisen avioliittolain kaatamisen istuntosalissa, Kari kommentoi.

–Lienee selvää, että perussuomalaiset haluavat mahdollisuuden viedä samaa sukupuolta olevilta pareilta heille myönnetyn oikeuden mennä naimisiin. Kysymys on nyt se, miten toimii lakivaliokuntaa johtava kokoomus. Ovatko he valmiita tekemään oikeusvaltiosta pilkkaa vai jotta näitä pareja ja perheitä voidaan vielä kerran nöyryyttää, hän jatkaa.