Owal Groupin toimitusjohtaja, Turun yliopiston dosentti Mikko Wennberg on tutkinut, mitä Google-haut kertovat Helgingin kuntavaaliasetelmista kolme viikkoa ennen vaalipäivää.

–Oletuksena on siis, että tehdyt Google-haut kertovat mielenkiinnosta ehdokasta kohtaan ja tämä puolestaan heijastuu äänestyskäyttäytymiseen. On selvää, että yksittäiset uutiset tai tapahtumat voivat heijastua yksittäisiin ehdokkaisiin liittyviin hakuihin tiettynä kuukautena eikä tämä välttämättä kerro mitään äänestyskiinnostuksesta, Wennberg toteaa Puheenvuoron blogissaan .

Tuorein saatavilla oleva data on helmikuulta, joten Wennbergin havainnot perustuvat helmikuussa Helsingissä tehtyihin Google-hakuihin.

–Ensimmäinen mielenkiintoinen havainto on se, että Anni Sinnemäki (vihr.) ja Jan Vapaavuori (kok.)ovat täsmälleen yhtä vetovoimaisia. Google-hauissa ehdokkaat kulkevat rinta rinnan. Toinen mielenkiintoinen havainto on se, että kuusi vetovoimaisinta ehdokasta ovat kaikki eri puoleista. Jokaisella kuudella suurimmalla puolueella on yksi ehdokas vetovoimaisimpien joukossa, Wennberg kertoo.

Sinnemäki ja Vapaavuori ovat myös puolueidensa pormestariehdokkaita.

Vaalilistoista Wennberg arvioi, että vetovoimaisin lista Helsingissä on vihreillä.Hän kertoo arvioineensa vaalilistojen vetovoimaa laskemalla yhteen kaikkien listalla olevien ehdokkaiden saamat hakumäärät.

–Vetovoimaisin lista Helsingissä on vihreillä. Toisena tulee kokoomus, joka on kolme prosenttiyksikköä vihreitä perässä. Jos analyysiin ei tehdä minkäänlaisia korjauksia, seuraavana järjestyksessä tulevat SDP ja vasemmistoliitto, kumpikin prosenttiyksikön välein kokoomuksen perässä. Vasemmistoliiton ja SDP:n tulokset ovat kuitenkin mitä ilmeisemmin yläkanttiin johtuen muutamien ehdokkaiden saamista poikkeukselliset suurista hakumääristä ajankohtaisten uutisten vuoksi, Wennberg sanoo.

Wennbergin mukaan tässä vaiheessa näyttää ilmeiseltä, että ainakin RKP:n osalta Google-haut ennustavat liian alhaisen tuloksen. Lisäksi hänen mukaansa lienee selvää, että pormestariehdokkaat nousevat listojensa kärkeen vaikka kukaan heistä ei ollut Google-hauissa oman listansa vetovoimaisin ehdokas.

Mietitkö ketä äänestää kuntavaaleissa? Tee Uuden Suomen kuntavaalikone täällä. Vaalikoneen osoite on vaalikone.uusisuomi.fi.

Kuka on Helsingin ensimmäinen pormestari? Kauppalehti ja Uusi Suomi järjestävät pormestaripaneelin ma 27.3. klo 14-15.15. Ilmoittaudu 21.3. mennessä: http://kampanjat.kauppalehti.fi/pormestari