Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.)Kuva: VN

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) on kysynyt, voisiko virhe tai ilkivalta sekoittaa vaalituloksen kuntavaaleissa, kuten keväällä tapahtui Yhdysvaltain Ohiossa.

Uuden Suomen haastattelema oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ottaa sähköistä äänestämistä koskevan kritiikin vakavasti, mutta haluaa rauhoitella uutisointia ja pahimpia skenaarioita siihen liittyvistä riskeistä.

-Amerikassa tapahtunut moka ei voi mitenkään tapahtua Suomessa, kun täällä jokainen sähköisesti annettu ääni kirjataan vaalivirkailijan toimesta ylös. Äänestystä kontrolloidaan samalla tavalla, kuin perinteistä äänestystä. Äänet eivät siis voi kadota minnekään, Brax vakuuttaa Uudelle Suomelle.

Braxia harmittaa se, miten tiedotusvälineet ovat sähköisestä äänestämisestä uutisoineet.

-Uutisissa on ollut poskettomia virheitä. Jyrki Kasvin lausuntoja on ymmärretty väärin. Olen keskustellut tästä hänen kanssaan, Brax sanoo.

Braxia huolestuttaa, ettei ihmisille ole korostettu riittävästi, että tulevissa kuntavaaleissa missään kokeilukunnassa ei etä-äänestetä verkossa, vaan ääni on käytävä antamassa normaalisti äänestyspaikalla kosketusnäytöllisellä äänestyslaitteella.

-Tämä on täysin suljettu järjestelmä. Kyllä se science-fictionin puolelle menee, jos joku onnistuisi vaalituloksia sabotoimaan. Nykyinen ennakkoäänestysjärjestelmä on paljon haavoittuvampi, ja sen Jyrki Kasvikin on myöntänyt, Brax sanoo.

Sähköisen äänestämisen pilottikokeilu koskee lokakuun kuntavaaleissa Karkkilaa, Kauniaisia ja Vihtiä. Jyrki Kasvi on kritisoinut pilottia sen liian kiireisestä aikataulusta ja siitä, ettei järjestelmä noudata avointa lähdekoodia, jolloin kaikki halukkaat eivät pääse siihen tutustumaan.

-Nyt auditointiin käytettiin vain kaksi kuukautta, ja vain ydinasioihin on puututtu. Esimerkiksi Ohiossa, jossa ongelmia ilmeni kosketusnäyttöjen kanssa, testaukseen käytettiin paljon enemmän aikaa, Kasvi sanoi Uudelle Suomelle.

Kasvin mielestä olisi järkevämpää kehitellä sähköisen äänestämisen järjestelmää EU-tasolla, kuin vain ”pienessä Suomessa”.

Brax kuittaa kritiikin sillä, että ministeriö ajaa nyt vain eduskunnan viime vaalikaudella yksimielisesti hyväksymää pilottia.

-Aikataulu on ollut sen mukainen, mitä Kasvikin on äänestänyt. Tällöin tehtiin myös sopimus TietoEnatorin kanssa, jota nykyinen ministeriö vain toteuttaa.

EU:n kanssa yhteistä järjestelmää Brax pitää epärealistisena ja ”todella monen mutkan takana olevana”.

Brax myöntää, että Kasvin kritiikissä on silti ”monta hyvää pointtia”, jotka olisi voitu tehdä toisin.

-Jyrkin pointit avoimen koodin suhteen ovat painavia. Toinen asia on tämä, että oltaisiin voitu ajatella, että annetusta äänestä olisi hyvä saada todisteeksi printti. Näihin asioihin eivät aikoinaan kansanedustaja Kasvi ja Brax kiinnittäneet huomiota.

Sekä Brax että Kasvi korostavat, että nykyinen pilotti katsotaan ensin loppuun, tehdään huolelliset jälkiarvioinnit, ja sitten vasta katsotaan, aletaanko sähköistä äänestystä laajentaa Viron malliin etä-äänestykseen.